Idee-temperatuur

Ooit begon een weerman op TV er mee. Tegenwoordig staat het zelfs in de diverse weerapps. Gevoelstemperatuur. Het is min vier maar door een straffe noordoosten wind voelt het als min twintig. Of het is vijfentwintig graden maar door gebrek aan wind en een hoge luchtvochtigheid voelt het als vijfendertig. Dankzij weerman en apps is het woord gevoelstemperatuur ingeburgerd in Nederland.

Ik wil een nieuwe term aan de meteorologisch woordenboek toevoegen. Idee-temperatuur.

In de wintermaanden staat de thermostaat in huize Digitalix overdag op 19,5 graden. In combinatie met mijn warme winterkledij is dat (voor mij) een comfortabele temperatuur. Eind maart, wanneer de tweede lenteperiode van het jaar zich aandient, geeft de thermostaat ‘s-morgens bij het opstaan nog steeds 19,5 graden aan. De hoogste tijd om de lente kleding uit de kast te trekken. Niet te dik. met korte mouwen.

En dat, lieve lezers, is idee-temperatuur. Eén temperatuur, en afhankelijk van het jaargetijden een heel andere ervaring.

 • In de winter, met warme kleding, meer dan warm genoeg.
 • In de lente voelt het als zomers warm, en vraagt het om kleding met korte mouwen.
 • In de zomer, zeker na een hittegolf, is het gewoon te koud, en is een vestje op zijn plaats.
 • In de herfst spreken we ij 19,5 graden van nazomer en is een t-shirt met lange mouwen de kleding.

Herkenbaar? Of ben ik gewoon een bietje maf?

13 gedachten over “Idee-temperatuur

 1. Heel herkenbaar. Of ik ben ook gewoon een bietje maf…
  Hier stook ik bij voorkeur tot 21 graden. En dan kijk ik nóg rillend op de thermostaat. Met een dikke trui en dikke sokken aan en ijskoude handen. Bij nader inzien denk ik dat ik écht een bietje maf ben.

  Geliked door 1 persoon

 2. Hahaha, ja best maf.

  Maar ik vind 19.5 veel te koud binnen. Overdag staat de thermostaat hier op 20 graden en ook dat is eigenlijk koud vind ik. Zeker met al dat thuiswerken. IJskoude handen vaak. ’s Avonds is het hier 20.5 graden.

  Geliked door 1 persoon

 3. Wij hadden al zeker drie weken de verwarming niet meer aan overdag. (’s avonds een enkele keer de houtkachel). Maar gisteren wel de verwarming aan. Het is hartstikke koud. Of dat nou gevoel is of idee, het is gewoon stervenskoud. Daarnet bijna drie uur gewandeld en ook dat was koud! Ik haat kou!

  Like

  1. Als het koud is, is het koud en mag de verwarming aan. Ik doe niet aan ‘het is xx datum geweest nu mag de verwarming niet meer aan’. Dat ding staat nu aan. Als het van de zomer moet, gaat-ie aan …

   Like

 4. Ik stook op 18 graden. Als ik heel moe ben, of ziekig,dan mag de thermostaat ’s avonds iets hoger. Deze winter, toen het soms heel koud was, dook de temperatuur in de kamer geregeld onder de 18, om dan weer op te warmen – maar onder de 18 vind ik het écht te koud. Dus toen heb ik mezelf de luxe van 18,5 gegund…. NU wil ik voorjaarskleding aan, maar dat kan alleen nog maar met dik vest erover. En daar baal ik van!
  (En ik onderschrijf wat meneer Alberts over je schrijft volledig!!!!)

  Geliked door 1 persoon

  1. Rond acht uur gaat de thermostaat naar 17,5. Zelfs hartje winter zakt de temperatuur ‘s-nachts zelden onder de 18 graden. Wanneer het ‘s-morgens licht is, en de belofte van zon hangt in de lucht, dan vergeet ik de thermostaat vaak omhoog te draaien en warmt de kamer op natuurlijke wijze op.

   @Rob, Hanneke zegt meneer tegen je!

   Geliked door 1 persoon

 5. Ik vind dat heel herkenbaar. En ik ben blij dat ik eindelijk eens iemand tegenkom die niet gaat gillen van “HUUUUUH 19,5 graden in huis, ZO KOUD!!”. Bij ons staat de thermostaat ook standaard op 19,5 graden omdat ik anders omkom van de hitte, maar bij de meeste mensen staat ie blijkbaar standaard minstens een graad hoger.

  Like

  1. Ik ben opgegroeid met 21 graden, later stookte mijn moeder door naar 23 graden.
   Toen Zoon 90% van zijn wakker-zijn tijd op school of bij de oppas doorbracht, raakte hij gewend aan 19 graden. Aangezien ik ook regelmatig bij de oppas op de koffie ging, raakte ik daar ook aan gewend en ik merkte dat ik mij bij een lagere temperatuur en met meer kleding aan beter voelde dan met minder kleding bij een hogere temperatuur. Wsl omdat ik die mindere kleding niet deed. Je wilt je winterkleding ook wel eens uit de kast halen toch?

   Geliked door 2 people

   1. Da’s eigenlijk ook mijn redenering. Tegen de kou kan je je kleden, als het te warm is, is dat al wat moeilijker. Ik voel me ook veel beter bij een lagere temperatuur, zeker als ik fysieke werkjes te doen heb.

    Geliked door 1 persoon

 6. Om met het laatste te beginnen; Ja, ik vind jou een maf mens. Maf, in de zin van grappig, leuk en slim.

  Mijn huiskamer thermostaat is vervangen door 6 verschillende thermostaatje. Het bijbehorende computer programma gebruik ik niet meer. Wel (be-)stuur ik op afstand met mijn mobiel te temperatuur aan.

  Mijn kleding zorgt nu voor de beleving van mijn omgeving temperatuur. De kleur van de lucht en de eventueel aanwezige wolken bepalen nu mijn idee temperatuur. Heel soms kijk ik naar het weekoverzicht van temperatuur en/of neerslag voorspellingen.

  Maar inderdaad mijn idee van de temperatuur is leidend.

  Vrolijke Voorjaarsgroet,

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.