Vroeger was ik een zaadje

We gaan terug naar eind vorige eeuw. Zoon en ik rijden over een kronkelende binnenweg van Baarlo naar Maasbree. De mais in het veld staat torenhoog. Ineens zegt Zoon, Mais was eerst een klein zaadje he? Ik bevestig zijn vermoeden. En toen groeide dat zaadje groter en groter, en nu is het een plant. Ik geef hem gelijk. Aansluitend wijst hij nog wat landbouwgewassen aan. Allemaal eerst een zaadje en nu groot.

Zoon valt stil. Iets wat ik prettig vind, want de weg is smal en kronkelig, en het loopt tegen etenstijd. Iets wat zelfs op binnenwegen wat meer verkeer oplevert. Dan zegt hij, Vroeger was ik ook een zaadje, en zat toen bij papa. Later werd ik een eitje en toen zat ik bij jou. Voordat hij de volgende vraag kan stellen zei ik, Ik zie de grote M. Zullen we daar gaan eten? Het bleek afleiding genoeg voor de altijd hongerige jongen. Eenmaal rond en euh gezond kan ik het niet noemen, is hij het hele zaad/ei-verhaal vergeten.

Mij is het altijd bijgebleven en soms borrelt het op. Zoals tijdens de (nieuwe) Paasreclame van de landelijke GrootGrutter. Die met het blauwe logo. Hoe komt die baby in mama’s buik. Uit het leven gegrepen.

7 gedachten over “Vroeger was ik een zaadje

 1. Hahaha! Waar die enge clown allemaal niet goed voor is!
  Ik wilde – als jongste thuis – graag nog een broertje of zusje. Mijn oudere zussen vertelden mij dat ik zilverpapier moest sparen en dat in de vensterbank moest leggen. Want dan zou de ooievaar een baby komen brengen. Ik spaarde me te pletter maar er kwam nooit een ooievaar. Inmiddels weet ik waarom dat niet werkte.

  Geliked door 1 persoon

 2. 😉 Toen ik je kop las dacht ik al “Ja, wie niet?”…. Zo had mijn jongere zusje het altijd over truitjes met Durex – in de glitterende jaren ’70. En vroeg dochter van een vriendin, láng ná de “grote uitleg”: “Ja, dat heb ik allemaal nou wel begrepen hoor, maar hoe doen mannen het eigenlijk met elkaar? Dáár had moeder ook geen ervaring mee….

  Geliked door 1 persoon

 3. Ja leuk. Zo vroeg ik aan mijn moeder wat DUREX was. Er hing dus ergens een automaat en had toen geen idee wat dat moest zijn. Dacht aan chocola of kauwgom oid. Het antwoord weet ik niet meer en zou zo maar eens kunnen zijn: “Gooi er maar eens een gulden in!”

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.