Ommetje (1)

Ik denk dat de meeste van jullie onderhand wel bekend zijn met mijn haat-liefde verhouding met apps die mij helpen om te bewegen. Een paar weken geleden besloot ik zelfs al dat soort apps van mijn telefoon te gooien want… wat moet je er mee? Het antwoord is zowel niets als alles.

In principe heb ik geen app nodig om de deur achter mijn kont dicht te trekken en te gaan wandelen. Ik heb het zelfs niet nodig om de reeks te tellen. Een vinkje in mijn agenda werkt net zo goed. Alleen… Ik mag mijzelf graag bedonderen door, op dagen dat ik echt echt echt echt geen zin heb om langdurig naar buiten te gaan, de 100 passen richting ondergrondse container, als wandeling te tellen.

Ik zat weer over een app na te denken, toen ik gisteren op een forum waar ik regelmatig vertoef, een verwijzing naar de app Ommetje tegenkwam. Ommetje is een app van de Hersenstichting. Wandelen is niet alleen goed voor je spieren, hart en bloedvaten, maar ook voor je hersenen. Hoewel de app bedoelt is om jou en mij als individu aan de wandel te krijgen, zit er ook een (voor mij) motiverend wedstrijd element bij kijken.

Voor elk ommetje wat je maakt (een wandeling tussen de 20 en 54 minuten wordt als ommetje gezien) krijg je punten. Hersenweetjes lezen, vroeg wandelen, elke dag wandelen, andere routes wandelen, het levert allemaal extra punten op. Die punten, daar kan je helemaal niets mee. Je krijgt nergens korting, het levert geen bonnen op. Niks, noppes, nadah. Totdat je deel gaat nemen aan een team. Dan leveren de punten een competitie element op. En, in ieder geval voor mij, een stukje motivatie. Zien dat andere mensen het wel voor elkaar krijgen regelmatig te gaan wandelen, maakt dat ik daar ook tijd voor zoek.

Inderdaad, ik zit in een team, gelinkt aan het forum. Vandaag wandelde ik (met tegenzin beginnend) mijn tweede ommetje. Tijdens het wandelen genoot ik van de omgeving, lette ik op mijn ademhaling en tempo, liep net even anders dan anders en bedacht dat het misschien wel een leuk idee was om een eigen team te beginnen.

Eenmaal thuis heb ik team changing lanes aangemaakt. Ik nodig mijn lezers uit om op gepaste afstand, samen met mij, samen met ons, het pad naar gezond hart & bloedvaten, spieren en hersenen, te gaan wandelen. Zodat we met onze deelname en vorderingen elkaar kunnen motiveren. De code om onderdeel van het team te worden is BCAH3.

Wie zie ik binnenkort op mijn pad verschijnen? Voor mij uit lopen?

Een paar notabenes

 • Wil je de locatievoorziening van je telefoon niet aanzetten, is deze app niets voor jou.
 • Zit je al in een team: no problemo. Je kunt aan meerdere teams tegelijkertijd deelnemen; de punten worden binnen elk team bijgeschreven. Wel start je in een nieuw team met 0 punten.
 • De (1) zegt het al. Ik heb het plan er een serie van te maken. Dat betekent ook dat ik de volgende keer een pad met (wellicht) meer namen ga delen. Ben je hiervan bewust.

22 gedachten over “Ommetje (1)

 1. Gisteren de hele dag gewerkt en โ€˜s avonds vergaderd. Slecht geslapen. Gewerkt vandaag, boodschappen gedaan, gekookt, gegeten, opgeruimd, kattenbak schoongemaakt. Zelfs jij met je ommetje-app krijgt mij vanavond niet van de bank af. ๐Ÿ˜‚ Morgen ben ik er weer.

  Like

 2. Hahaha: “….de 100 passen richting ondergrondse container, als wandeling te tellen.” Prachtige foto, Wiebel! En je app is helemaal op jou van toepassing. Een wandeling maken is beter dan een work-out, wist je dat?
  Sportieve groet.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik heb de app na een paar dagen verwijderd. Het aanzetten van de app maakte me onrustig, net als de puntentelling die op weinig gebaseerd is.

  Like

 4. Oh, je had me BIJNA gemotiveerd – ik MOET meer wandelen, maar het blijft altijd bij deze constatering…..
  Alleen wil ik niet de locatiegegevens aanzetten. En eigenlijk neem ik mijn telefoon meestal ook niet mee naar buiten – ik heb een nogal immobiele mobiel…. Dus dan zal ik het toch zelf moeten doen!

  Like

  1. Ik zag het… Ik zit nu te twijfelen om nog een ommetje te maken.. Gewoon omdat het kan. En omdat het wsl mooie foto’s op gaat leveren..

   Like

 5. Ik was net gestopt met het vastleggen van mijn wandelingen, al wandel ik nog steeds iedere dag
  maar meedoen met jouw groep klinkt wel leuk. Ik denk er nog over na en zal eerst de ommetjes app testen.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.