Mondkapjes

Langzaam maar zeker moet ook Nederland eraan geloven; is het gebruik van een mondkapjes opgeschaald van niet nodig naar dringend advies. Terwijl de meeste mensen gelaten hun gelaat achter een stukje stof of kunststof verbergen, gooit een deel van de bevolking de kont tegen de krib en weigert vrijwillig een kapje te dragen. De reacties variëren van Dat ze het maar verplichten tot Ik trem iedereen in elkaar die mij zegt een kapje te dragen. Op zich is er niets mis met recalcitrant zijn. Daar worden soms de mooiste initiatieven uit geboren. Maar al die agressie, en dan ook nog eens gericht tegen mensen die slechts hun werk doen, mwah. (Voor de mensen die nu denken, de tweede wereldoorlog is ook begonnen door mensen die slechts hun werk deden, het mondkapje is beslist geen Jodenster. Maar daar wil ik het nu niet over hebben.)

Een vriendin van mij is eigenaresse van twee winkels. In de ene verkoopt zij gala- en trouwkleding, in de andere kleding en bijbehorende artikelen gelinkt aan bands & bikerwear en verder staat zij regelmatig met haar handel op festivals. Het moge duidelijk zijn dat haar broodwinning grotendeels stil is komen te liggen. Gala’s gaan niet door, trouwerijen worden verschoven, festivals is een vies woord geworden en bands & bikerwear is niet essentieel. Van de ene op de andere dag droogde haar inkomsten op. Van de regering kreeg zij weinig steun. Die lezen ‘kleding’ en mensen hebben altijd kleding nodig, dus.

Vriendin is niet het type om bij de pakken neer te gaan zitten en is blijven zoeken naar mogelijkheden om haar winkels in de lucht te houden, en haar personeel van de straat. In dezelfde periode dat er een dringend advies tot dragen van mondkapjes kwam, zag zij bij de groothandel mondkapjes liggen die binnen het assortiment van haar tweede winkel vallen. Zij sloeg een voorraad in en begon via Facebook reclame te maken. De mondkapjes lopen als een trein. Veel van haar volgers zijn blij dat zij iets gevonden heeft waarmee zij niet een dik belegde boterham kan verdienen, maar wel een boterham.

Maar er moeten altijd zeiksnorren zijn. Zo zijn er mensen die 5 euro voor een mondkapje wel veel geld vinden. Bij A.Lee.Ex.Press ben ik minder kwijt, wordt er geschreven. Dat zal best, maar A.Lee hoeft niet de grens over naar de groothandel. Heeft geen winkelhuur. Betaald zijn personeel geen menswaardig loon. Heeft de kapjes niet binnen twee werkdagen bij jou in huis.

Toch zijn dat de minst erge opmerkingen. Er zijn ook mensen die menen dat een advertentie van een hardwerkende ondernemer op Facebook de plek is om al vloekend en tierend hun ongenoegen te uiten over het beleid van de regering, het gebruik van mondkapjes, het bestaan van Corona. Nou ja, alles wat ook onder NOS- en RIVM artikelen verschijnt. Vaak komen in dat berichten ook termen als normen en waarden en vrijheid van meningsuiting voorbij. Ik vraag mij dan oprecht verbaasd af, welke normen en waarden en wellicht dat men het onderdeel vrijheid van meningsuiting toch eens goed moet lezen. Daar staat ook iets in over ‘niet kwetsen’ en nog wat belangrijke termen.

Maar goed. Mocht jij of een van je gezinsleden / vrienden / bekenden op zoek zijn naar een mondkapje wat anders is dan anders, kijk dan eens op de Facebook pagina van Suuske’s USA shop. Je doet er een kleine ondernemer een groot plezier mee!

Einde van het reclameblok. Fijne zondag allemaal.

Maandag edit: meer lezen over Mondkapjes? Vriendin Harriëtte schreef er een blog over.

20 gedachtes over “Mondkapjes

 1. De saamhorigheid die er tijdens de eerste golf was, is compleet verdwenen. Heel jammer vind ik dat. Dat bracht nog een beetje moois in deze rottijd. Leuke mondkapjes trouwens. Heb de link doorgestuurd naar een paar hardrockers in mijn vriendenkring 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Mooi toch zo’n initiatief. Lekker doortastend. Ik zag hier laatst bij een winkeltje stoffen mondkapjes voor € 8,00. Ik mocht dat van mezelf toch wel duur vinden. Maar ik heb stoffen die dus wasbaar zijn en wegwerp. Ik was een pakje kwijt, of nee, mijn huis had het kwijtgeraakt, maar dat heb ik toch weer gevonden…

  Like

  1. Als het een beetje goed in elkaar zit, en het elastiek te vervangen is, is €8 nog steeds een koopje in vergelijk met de wegwerp dingen die buiten weggegooid geld ook beestachtig slecht voor het milieu zijn.

   Geliked door 1 persoon

 3. Ik draag in publieke ruimtes al weken een mondkapje. Wel vaak van die weggooi dingen want dat zijn de enige waar ik enigszins nog goed door kan ademen. Ik zou het liefst ook een wasbaar kapje willen dragen, maar heb er meerdere geprobeerd en bij allemaal voelde het alsof ik onder een deken lag met mijn hoofd. 🙂

  Like

 4. De eerste stoffen kapjes kocht ik een half jaar geleden al, dat was in een stoffenwinkeltje in ons eigen dorpje. Toen een aantal bij de L.idl van een of andere Duitse ontwerpster. Omdat die dingen wel wasbaar en dus duurzaam zijn maar ook pootjes lijken te hebben en zomaar spoorloos verdwijnen heb ik nu een extra aantal besteld op een Nederlandse site. De volgende keer wellicht bij je vriendin.

  Geliked door 1 persoon

 5. Je hebt er altijd azijnpissers tussen zitten. Bestellen ze toch lekker iets bij Ali? Weten ze zeker dat ze niets origineels hebben en niet verder denken dan hun neus lang is. Roos heeft op MP bij een particulier twee mondkapjes besteld ook 5 euro per stuk maar je krijgt er zoveel meer bij…
  Ik zou die Rotterdamse wel willen hebben: Tebbie nou op je muil, joh?

  Geliked door 1 persoon

 6. Ze heeft groot gelijk dat ze op zoek gegaan is naar iets dat nog een beetje rendabel is. Alhoewel het maar een druppel op een gloeiende plaat zal zijn.
  Jammer dat er altijd weer van die mensen zijn die hun ongenoegen moeten uiten op een vervelende manier. Wat schiet men er mee op om te schelden en te dreigen of ander agressief gedrag te vertonen, om iets waar we niks aan kunnen doen?

  Like

 7. Het begint bijna te voelen dat Mondkapjes het nieuwe verdienmodel is geworden. Persoonlijk probeer ik het moreel in dit verhaal te vinden voor voor de mensen die juist door corona hun baan zijn kwijt geraakt en het niet breed hebben of de mensen die het al niet breed hadden en iedere week iedere cent moeten omkeren om te overleven. Is geld verdienen aan een Pandemie wel zo etisch verandwoord of is dit een teken van de samenleving waarin de economie leidend is, of beter gezegt de zwakte is zoals in deze covid tijd gemerkt wordt.

  Like

  1. Ondernemers die aan het begin van de pandemie mondkapjes hebben gekocht voor 0,001 cent per stuk en er nu tussen de €5,00 en €15,00 per stuk voor vragen (wat met name in april /mei een aantal keer is voorgekomen) die zijn in mijn ogen zwaar fout bezig. Net als de pharmaceut die een mogelijk generiek geneesmiddel fors in prijs verhoogd om er zo nogmaals flink aan te verdienen.

   Een kleine ondernemer die mondkapjes verkoopt tegen een prijs die maakt dat zij er, na aftrek kosten winkelpand, personeel, etc etc) nog een paar centen aan verdient kan ik geen profiteur noemen. Dat is iemand die enorm haar best doet in deze crisis niet failliet te gaan. Van mondkapjes verkopen gaat zij niet rijk worden.

   Geliked door 1 persoon

 8. Oh wat mooi dat ze in heeft kunnen spelen op wat er nu gevraagd/nodig is. En ik hoop voor haar dat ze snel weer terug haar normale werkzaamheden op kan pakken.
  Overigens helemaal mee eens, de mensen die zo ongezouten hun mening denken te moeten geven. Bah!!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.