Trip down memory lane

on

Mijn eerste kennismaking met dé orchidee was op 14 maart 1980. Mam was jarig en had besloten, omdat Pap voor zijn werk in Singapore zat, het niet te vieren. Tegen tien uur werd er aangebeld. Na het openmaken van de deur zag ik een wildvreemde man staan, met zijn armen vol dozen. Ik ben een collega van je vader, met cadeautjes voor je moeder! zei hij.

In een van de dozen zat een kast stel (twee tinnen borden en een tinnen vaas)en in de andere doos meerdere takken met bloemen. Orchideeën, zei de man. Het waren genoeg takken om alle vazen in huis mee te vullen. Het bleek ook sterk spul, want pas na een week of zes begon het eerste bloempje te verwelken.

Het waren wat spichtige bloemen, aubergine gemêleerd. Heel anders dan de meeste orchideeën die later in Mams vensterbank verschenen. Mam ging voor wittige exemplaren, liefst met grote bloemen en een licht gekleurd hart. Met haar groene vingers wist ze uitgebloeide exemplaren altijd weer in leven te krijgen. Na haar overlijden op 3 februari 2018 verhuisde twee van de bloeiende planten naar mijn huis. Hoewel het aantal bloemen fors verminderd is, en beide planten er een beetje armetierig uit beginnen te zien, bloeien ze nog steeds. Sterk spul zei ik toch.

Hoewel ik weet dat er 100.000 verschillende soorten orchideeën zijn, denkt mijn verbeelding daar anders over. Denk ik aan een orchidee, dan denk ik aan een aubergine gemêleerde spichtige bloem. Vandaag zag ik er ééntje staan bij Meneer Heijn, maakte een trip down memory lane en ik dacht, cadeautje voor mijzelf!

14 reacties

 1. Nicky schreef:

  Mooi cadeautje voor jezelf. Bijzonder. Ik begin er niet aan. Bij mij gaan zelfs nepplanten dood.

  Like

  1. Rianne schreef:

   Die ene van IKEA staat hier nog heel fris en fruitig te wezen in de keuken. Terwijl ik het plantje van de week wel heb afgenomen met anti-kalk. Wel ecologisch verantwoorde anti-kalk. Alsof zo’n stukje plastic daar warm of koud van wordt.

   Like

 2. Villasappho schreef:

  M’n oma had zoveel bloemen in haar raamkozijn dat mensen ervoor stil stonden. Ik vind orchideeen prachtig en zoveel mooier dan een bos (stervende) bloemen. Ik zag dezelfde combi bij AH gister, maar in mijn huis werkt dat helaas niet.

  Like

  1. Rianne schreef:

   Prins Doezel is geen voorstander?

   Like

 3. Mooi om te lezen deze herinneringen!

  Geliked door 1 persoon

 4. Audrey schreef:

  Wat een mooi verhaal!

  Geliked door 1 persoon

 5. Een tijdje lang vond ik ze wel leuk, maar nu weer even niet

  Geliked door 1 persoon

 6. Mrs. T. schreef:

  Sweet memories. Ik heb ook regelmatig een orchidee in huis. Ze doen het ook zo heerlijk lang. Moet wel bekennen dat ik ze weggooi als ze uitgebloeid zijn. Sorry.

  Like

  1. Rianne schreef:

   Deze twee zijn nog nooit uitgebloeid geweest. Nou ja, tegen de tijd dat alle bloemen dood waren, zat er weer ergens een knop… Maar het wordt wel steeds minder. Dus uiteindelijk zullen ze wel een keer weggaan. Of naar de slaapkamer verhuizen in een poging er weer nieuwe takken en bloemen in te krijgen.. Ik weet nu dat het kan.

   Like

 7. Hier thuis op de vensterbank is er maar 1 soort bloem te bespeuren.. De Orchidee, een hele vensterbank vol 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Rianne schreef:

   Hier staat tegenwoordig van alles. Maar de orchidee doet het het beste.

   Like

 8. Anuscka schreef:

  Mooie herinneringen! Mijn moeder was ook zo goed met orchideeën. Ik niet…

  Like

  1. Rianne schreef:

   Ik tegenwoordig dus wel… Al vermoed ik dat die dingen meteen sterven wanneer de foto van Mam de kast in gaat ;-0

   Geliked door 1 persoon

   1. Anuscka schreef:

    Niet doen dus 😉

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.