Lang genoeg betaald?

Meteen na mijn geboorte, nu al weer 57 jaar geleden, werd een uitvaartverzekering voor mij afgesloten bij de CPU, een kleine verzekeraar. Na diverse fusies en overnames ben ik nu nog heel even verzekerd bij Yarden. Nog even, want de volgende overname zit er aan te komen. Yarden staat er financieel niet zo geweldig voor, dus binnenkort ben ik verzekerd bij de D3LA.

Twee jaar geleden ging er iets mis met de rekening. Die kreeg ik niet. Iets waar ik pas achterkwam toen mijn moeder tijdens het kerstdiner 2017 glunderend vertelde dat zij vanaf 2018 geen premie meer hoefde te betalen, omdat zij in 2018 vijfentachtig werd. De eerste week van 2018 belde ik met Yarden, waar de rekening bleef. Oeps, foutje, we corrigeren het en de rekening komt eraan. Braaf betaalde ik de premie voor Zoon en mij.

Mijn moeder heeft niet lang van haar premievrije leven kunnen genieten. Begin februari 2018 overleed zij. Op haar eerste sterfdag schreef ik een blog, dacht aan haar glunderende opmerking, en realiseerde mij dat ik wederom geen rekening van Yarden had gehad. Ik waagde er een telefoontje aan. Volgens de vriendelijke dame die ik aan de lijn kreeg was het een systeemfout. Omdat ik de premie voor 2018 pas in 2018 had betaald dacht het systeem dat het de premie voor 2019 betrof. U hoeft dit jaar niet meer te betalen, en volgend jaar loopt alles goed.

Voor de zekerheid maakte ik een aantekening in mijn agenda. Vorige week logde ik in op Mijn Yarden om de factuur te bekijken. Er was geen factuur te bekennen. Ik bekeek de polissen. Volgens die van mij hoef ik geen premie meer te betalen. Via het contactformulier stuurde ik een berichtje. Hoe het zat met mijn premie en factuur en dat ik na twee jaar gekloot er genoeg van had en hoopte met dit bericht de problemen voor te zijn. Van de week kreeg ik een mailtje terug. Met factuur. Waarop alleen de jaarpremie voor Zoon stond.

Ik heb de rekening betaald. Ben er verder niet meer achteraan gegaan. Drie jaar op rij vind ik voldoende. En misschien is 55 jaar premie betalen wel het maximum, al is er voor mijn moeder 85 jaar premie betaald. Of het is een foutje. Wie zal het zeggen. Waarschijnlijk de D3LA wanneer ze de administratie van Yarden overnemen. Voor de zekerheid heb ik daarom de mailtjes van dit jaar maar bewaard. Maar ik begin die financiële problemen van Yarden wel te begrijpen.

Edit. Ik vond vanmorgen (20-12) wederom een factuur voor de premie van Zoon. Dus toch maar weer in de pen gekropen. Nou ja, toetsenbord. Wordt vervolgd zal ik maar zeggen.

22 gedachtes over “Lang genoeg betaald?

 1. Wow dat is bizar. Wij kregen ook bij de geboorte een verzekering. Die was met mijn 18e compleet betaald en voldaan. Ieder jaar krijg ik nu een overzicht van wat “verbrast” mag worden als ik kom te overlijden…. Die uitvaartwereld is big business!!

  Like

 2. Mijn verzekering is ook door mijn ouders bij mijn geboorte afgesloten. En ik heb dat voor Dochterlief ook gedaan. ‘Vroeger’ (want kind is inmiddels al heel lang groot) ging dat gewoon zo. Dan had je een ‘mannetje’ van de verzekering die jaarlijks langs kwam bij je thuis. Met een bak koffie erbij keek-ie dan even of al je verzekeringen nog klopten. De hele familie had hetzelfde mannetje dus moest ik altijd mijn ouders de groeten doen van hem. Ooit had-ie zijn kofferbak vol met oude Tina’s. Zijn dochter had ze uit, dus mocht mijn dochter ze hebben. Heel kleinschalig, toen. Dat was best fijn eigenlijk. Dan wist je ten eerste wie je moest bellen als er iets mis ging met de premiebetaling en ten tweede werd het ook echt geregeld. De goede oude tijd….

  Like

 3. Mijn ouders heb ik vijf en drie jaar geleden weg mogen brengen. De kosten lagn tussen de 5000 en 7000 euro. Niks extras, voornamelijk leges en kosten crematorium in het oosten van het land.

  Like

 4. Volgens mij is er iets met, als je 3x het verzekerde bedrag hebt betaald, ben je verder premievrij. Een of andere wet? Kun je misschien nakijken?
  Ik heb geen begrafenisverzekering. Vind het een onvoordelige toestand. Dan denk je dat het geregeld is, keren ze 2000 0f 3000 euro uit, als het tenminste niet ‘verdampt’ is bij de verzekeraar, en ben je in werkelijkheid nog 4000 of 5000 euro meer kwijt …

  Like

  1. Tenzij mijn ouders vroeger heel veel betaald hebben, kom ik daar niet aan. En volgens mij moet mijn broer (ouder en dus langer verzekert plus een hogere jaarpremie) dan ook al lang premievrij zijn maar is dat niet.
   Ik wacht de reactie op mijn bericht (nummer vier) af, en klim dan maar weer eens in de telefoon.
   Wat een gedoe allemaal.

   Like

 5. Herkenbaar verhaal. Ook Yarden hier, na overnames. Gedoe dus. Ik wacht ook nog even af wat Dela ervan maakt straks.

  Like

  1. Hoorde vandaag wat Broer (vanaf zijn geboorte) en Schoonzus (al een jaar of dertig) per jaar betalen. Bijna zes keer zoveel als Zoon en ik samen. Begin mij nu wel zorgen te maken over de registratie en zo.

   Like

  1. IN deze regionen kost het vaak meer (maar dat is wel het verzekerde bedrag) .. Ik had alleen weinig keus als baby. En… ik weet wat ik voor Zoon betaal, en het bedrag wat ik deze 25 jaar voor hem betaald heb is een schijntje in vergelijk met het bedrag waarvoor hij verzekerd is. Vanwege het ‘vroeg’ instromen ligt de premie veel lager dan wanneer je op latere leeftijd instroomt.

   Like

Reacties zijn gesloten.