Does it spark joy?

Bij tijd en wijle ben ik een enorm slecht slaper en zie ik ‘s-nachts de tijd kwartier na kwartier wegtikken. Wat mij betreft het grote nadeel van een wekker naast je bed. In een poging niet langer gestoord te worden van de langzaam wegtikkende tijd verdween mijn wekker in de la van mijn kaptafel en werd mijn telefoon, en met name de app sleep cycle, mijn wekker.

Op zich werkte dat prima, zelf wanneer ik last had van een rondje slapeloosheid. Ja, ik pakte na een uurtje draaien wel eens mijn telefoon om, heel dom, een uurtje doelloos over het net te surfen, maar omdat ik er de volgende dag op tijd uit moest, had ik gevoelsmatig een stok achter de deur om niet te vaak dom te doen.

Dat vroeg opstaan heb ik tot augustus van dit jaar volgehouden. Toen kwam er enigszins de klad in. In een moment van zwakte stond ik mijzelf een uurtje langer blijven liggen toe en zette sleep cycle uit. Het werden drie uurtjes. Die avond ging ik op mijn gewone tijd naar bed, maar na een paar uur draaien ben ik opgestaan, om uren later mijn bed weer in te duiken. En zette sleep cycle uit. Enfin. Om een kort verhaal niet onnodig lang te maken, tegenwoordig wil ik om acht uur opstaan, maar vaak wordt het later. Vanwege wakker liggen, surfen, app uitzetten.

Vorige week had ik ineens genoeg van mijn geneuzel en ging op zoek naar mijn wekker. Eigenlijk tegen beter weten in, want ik heb mijn slaapkamer al een aantal maal ge-konmari-d dus mijn wekker, die echt geen joy sparkt, zou wel weg zijn. Tot mijn grote verrassing bleek mijn wekker er nog gewoon te zijn. Een beter bewijs dat ik de Konmari-methode niet tot op de letter uitvoer bestaat niet.

Enfin. Mijn wekker is in ere hersteld, net als het kwartier-gewijs wegtikken van de tijd, en vol goede moed stelde ik een do-able en relaxt schema op om mijn opsta-moment weer wat schappelijker te maken, in de hoop weer wat beter te slapen. Want de ene slapeloze nacht volgt de andere op.

Toen werd het zondagavond en maakte ik de planning voor deze week. A.s. vrijdag moet ik om 7:33 uur in de trein zitten. Argghhh! Niks rustig afbouwen. Vrijdag moet ik om zes uur naast mijn bed staan. Duimen jullie mee dat het lukt?

12 gedachten over “Does it spark joy?

  1. Dat aanbod heb ik al gekregen. Maar ja, mijn telefoon ligt dus niet meer in de slaapkamer…
   Mijn oplossing en meer is zondag hier te lezen..

   Like

  1. Daar ga ik ook vanuit. Al heb ik voor de veiligheid alvast de hulp van Zoon ingeschakeld. Die zit deze week in de nachtdienst en we hebben afgesproken dat wanneer hij mij vrijdagochtend bij thuiskomst niet ziet, hij mij uit bed komt trekken.

   Like

 1. Ik heb sinds een paar jaar een wekker zonder oplichtende letters. Dus zou moeite moeten doen om te weten te komen hoe laat het is mocht ik wakker zijn/worden. En tja, waarom zou je dat willen weten?
  Ben sowieso een slechte slaper, dus laat me dan maar lekker nietsen in mijn bed.

  Like

  1. Ik wil weten hoe laat het is… Of het al bijna tijd om op te staan is. Niets zo erg om je ogen weer te sluiten, weg te dommelen en bruut van de wekker wakker te worden.

   Like

 2. Ik duim en voeg er een tip aan toe.
  Van zodra je in bed ligt leg je je handen op je buik en je zegt tegen je innerlijke klok ‘ik vertrouw erop dat je mij om ..u wekt’ (= enkele minuten voor de wekker zal aflopen).
  Voeg er aan toe ‘ik vertrouw erop dat je mij nu niet langer wakker houdt’. Je draait je op je zij … en slaapt in.
  Heel belangrijk: als je ’s anderendaags gewekt wordt door je innerlijke klok … sta dan onmiddellijk op én zet de wekker af.
  Ga reeds vanavond met deze truc aan de slag. Tegen vrijdag heb je het volste vertrouwen in je innerlijke klok.
  Succes!

  Like

  1. Helaas werkt bovenstaande niet voor mij wat inslapen betreft (geloof me, ik heb alles al geprobeerd).
   Het wakker worden lukt heel aardig. Sterker nog, ik word nog steeds om kwart over zes wakker. Alleen doordat er nu weinig reden is om zo vroeg op te staan, val ik meestal weer in slaap.
   Vandaag had de wekker om zeven uur af moeten gaan, maar ik was ‘em vergeten te zetten. Ik werd keurig om zes minuten voor zeven wakker. En ben wakker gebleven. Dat lukte, omdat ik een redelijke nacht heb gehad.
   Er is dus hoop …

   Like

Reacties zijn gesloten.