Budgetteren: terug op het oude nest

In september liet ik jullie weten dat ik mijn abonnement op het budgetprogramma YouNeedABudget (YNAB*) had stopgezet. Voor mijn gevoel was de rek uit mijn budget en had ik alle mogelijke besparingen wel gerealiseerd. Omdat ik daardoor ook het overzicht op mijn uitgaven kwijt raakte, installeerde ik 1Money, een budgetapp, op mijn telefoon en ging het meteen gebruiken. Op die manier had ik een paar maanden de tijd om te beoordelen of deze (of een andere) app een goede vervanging van YNAB zou zijn.

Ik denk dat de titel van dit blog al genoeg zegt. Wat niet wil zeggen dat 1Money geen goede app is, of dat de rekenregels niet goed zijn. De app functioneert prima. De rekenregels kloppen. Het is de achterliggende budgetfilosofie waar ik moeite mee heb.

De bedenkers van YNAB geven regelmatig tips hoe om te gaan met je budget. Een aantal van die tips heb ik ter harte genomen. De inkomsten van deze maand dienen als basis voor het budget voor de volgende maand, en ik heb een aantal reserveringsposten in mijn budget opgenomen. Door elke maand een vast bedrag in de diverse reserveringsposten te deponeren (denk aan auto onderhoud, vervanging telefoon, laptop of medische kosten die niet onder het eigen risico of de verzekering vallen) hoef ik mij over dit soort zaken geen zorgen te maken. Komt er een rekening van €100 euro van de tandarts, dan kan ik die gewoon betalen, zonder dat ik alle eet-afspraken voor die maand af hoef te zeggen. Om maar een dwarsstraat te noemen.

Ik heb gepoogd bovenstaande regels in 1Money toe te passen. Dat eerste is mij niet gelukt, waardoor ik voor de maand november wel een budget heb, maar nog geen inkomsten. Dat voelt niet goed voor mij. De tweede is half gelukt. Maar daar waar YNAB alle budgetoverschotten per categorie naar de volgende maand transporteert, moet ik in 1Money de weergave van maand naar jaar wijzigen om te zien hoeveel er precies in ‘de pot’ zit. Dat vind ik lastig en verwarrend.

De YNAB feature die ik het meeste mis is de manier waarop je geld van het ene potje naar het andere potje kunt verschuiven. Sta ik per ongeluk (ondanks alle reserveringen en zo) voor een bepaalde categorie in het rood, kan ik bedrag met één muisklik vanuit een goed gevuld budget aanvullen, waarna alle berekeningen aangepast worden, en ik nog steeds binnen mijn overall budget blijf. Binnen 1Money is dat allemaal wat omslachtiger, waarbij wat een understatement is. Toch had ik hier nog wel mee kunnen leven.

Waar ik niet mee kan leven is een budgetprogramma dat mij enerzijds toestaat een maandbudget zonder dat ik daarvoor de fondsen heb en mij anderzijds beschuldigd van het overschrijden van mijn budget, omdat de uitgaven in een maand groter zijn dan het maandbudget. YNAB heeft mij verpest, dat moge duidelijk zijn. Vanaf januari 2020 ga ik weer soepel budgetteren.

*) Dit is een affiliatielink. Mocht jij YNAB via die link aanschaffen, krijgen wij beide een maand gratis van YNAB.

14 gedachten over “Budgetteren: terug op het oude nest

 1. Zelf moet ik niet denken aan een app, maar als het voor je werkt lekker blijven gebruiken. Er zijn te weinig Nederlanders die op hun centen letten helaas.

  Like

  1. Er zijn teveel mensen in het algemeen die dat doen. Er zijn gewoon teveel marketeers die goed zijn in hun werk. De menselijke natuur en angst minder te zijn dan een ander, doet de rest.

   Like

   1. Dat van die te effectieve marketeers is idd een behoorlijk probleem. Zij hebben voor een groot deel de mensen aan een rook-, drank- en koopverslaving geholpen. Voor mij een reden voor en nee-nee-sticker op m’n deur en een waterdichte addblocker in m’n browser.

    Like

    1. De nee nee sticker heb ik ook. Adblocker niet. Heb ik ook niet nodig. Ik weet heel goed wat ik wel en wat ik niet nodig heb, en dat zelfs dat laatste vaak niet echt dringend is. Ik kan makkelijk door de Action lopen, zonder iets te kopen.

     Like

      1. Kom er al een tijdje niet meer. Maar toen ik er kwam, sukkelde ik met mijn trolley vol groentetjes achter twee andere trolleys aan..

       Like

 2. Jammer dat het zo tegenvalt. Dat het meer gedoe is, zou voor mij ook een enorme afhaker zijn. Ik wil dat dingen ‘intuïtief’ duidelijk zijn, en wil liever geen gebruiksaanwijzingen moeten lezen…

  Like

  1. Een gebruiksaanwijzing lezen doe ik nog wel, maar dan moet-ie er wel zijn.
   Ik denk dat het een prima app is… maar ik ben verwend.

   Like

 3. Ik heb me nog nooit met budgeteren beziggehouden. Bij mij gaat alles op de bank en wat ik nodig heb geef ik uit. Als ik een meevaller heb, dan ga ik die niet uitgeven aan iets onzinnigs. Ik ben er wel goed in om minimale woon- en vervoerslasten te hebben. Heb geen auto en trein weinig. Aan m’n woning geef ik vrijwel niets uit. Kosten voor verzekeringen en onderhoud en inflatie worden gecompenseerd door stijging van de waarde. M’n zorgkosten hadden het laatste jaar lager gekund met een hoger eigen risico. Voorheen deed ik dat, maar sinds ik (voor 10.000 euro) bestraald ben durf ik het risico niet aan. Een 10 minuten bezoekje voor controle in het ziekenhuis kost 190 euro en met wat medicijnen gaat het dan hard.

  Like

 4. Die ergernis over dingen die niet goed werken kan ik me goed voorstellen. Zeker in een budgetteer programma moet dat gewoon zonder gedoe gaan. Ik gun je een maand gratis, maar zolang ik een man met een Excelsheet heb, hoef ik niets aan te schaffen – gelukkig. Hoewel dit soort investeringen zich vaak wel dubbel en dwars terugverdienen.

  Like

  1. Als iets werkt, werkt het. Never change a winning team en zo.
   Toen ik mijn eerste abonnement bij hen afsloot was het betaalbaar. Als early bird heb ik nog steeds recht op die lagere prijs. Tegenwoordig vind ik het eigenlijk te duur voor een budgetprogramma. Gratis maanden zijn dan meegenomen.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.