Mijn planproces

Zoals twee weken geleden aangekondigd, neem ik je in deze blog mee in mijn planproces. Hoewel ik Google agenda gebruik om mijn afspraken digitaal te registreren (en te synchroniseren), plan ik analoog. Mijn geest vind het namelijk een stuk makkelijker om digitale herinneringen te negeren (of zelfs te deleten), dan een handgeschreven lijstje. Geen gebruik maken van die afwijking, zou stom zijn.

De basis

Een paar maanden geleden ben ik tot de conclusie gekomen, dat ik de structuur die vaste werkdagen geven, mis. Het gevolg was dat met name mijn huishouden erbij inschoot. Wanneer je zeven dagen de tijd hebt om te stofzuigen, is het heel simpel om die klus voor je uit te schuiven, om er dan ineens achter te komen dat de stofzuiger al drie weken niet uit de kast is gekomen.

Daarom heb ik mijn week verdeeld in werkweek (dinsdag t/m vrijdag) en weekend (zaterdag t/m maandag), aan de werkdagen werktijden toegevoegd (van 8. tot 17. uur), en de werkzaamheden in de categorieën werk en privé. Werk zoeken en studeren vallen in de categorie werk, huishouden en administratie is privé. Bloggen, schrijven en vloggen valt in beide categorieën.

Verder ben ik tot de conclusie gekomen dat ik beter functioneer wanneer ik dagelijks, maar wel in een weekoverzicht, plan. Zien dat ik het de rest van de week te druk heb om een bepaald karweitje te doen, doet meer voor mijn motivatie dan simpel weten dat er een drukke periode aan komt.

Het proces (in theorie)

Aan het begin van de week noteer ik eerst alle afspraken voor die week in het weekoverzicht. Nog niet vaststaande afspraken noteer ik op een post-it. Daarna stel ik vast welke taken (maximaal 5) die week prioriteit hebben. Andere taken verban ik naar een tweede lijstje. Heb ik de top 5 vastgesteld, splits ik eventuele grote taken (bijvoorbeeld het schrijven van de module opdracht Online Marketing) op in overzichtelijke subtaken.

Aan het begin van elke dag bepaal ik mijn top (maximaal) 3 taken voor de dag. Weet ik eenmaal wat ik wil gaan doen, en wat ik moet (afspraken) gaan doen, kan ik eventueel nog extra to-do’s toevoegen zoals wandelen, bloggen, fotograferen, wassen. Maar de top 3 heeft voorrang.

Afwijkingen op het proces (de praktijk)

Ten eerste houd ik bij het maken van een afspraak geen rekening met de indeling werkweek/weekend. Daarnaast loopt een week, en daarmee mijn planning, soms niet helemaal zoals verwacht. Zo had ik vanmorgen (maandag) alleen twee afspraken op dinsdag op de planning staan. Aan het eind van de ochtend waren daar vier afspraken bijgekomen. Twee op woensdag, en twee op vrijdag. Daarnaast zit er nog een mogelijke afspraak in de pijplijn.

Bovenstaande zou zomaar kunnen betekenen, dat ik deze week niet voldoende tijd kan besteden aan het schrijven van de module opdracht. Aangezien de deadline in zicht komt (4 oktober) en ik het niet op de allerlaatste week aan wil laten komen, betekent dit dat ik aankomend weekend de indeling werk/privé loslaat, en tijd inruim om aan mijn opdracht te schrijven. Better safe than sorry, nietwaar!

Het moge duidelijk zijn. Ondanks goede bedoelingen en de bijbehorende ideeën, bevindt mijn planproces zich nog (steeds) in een soort ontwikkelingsfase. En dan ga ik nu verder met poetsen. Volgens de theorie heeft dat voorrang op het schrijven van een blog. 😉

NB. Momenteel ‘maak’ ik mijn eigen agenda. Ik heb ervoor gekozen, in deze handgemaakte versie, geen tijdlijn op te nemen. Zodra ik mijn agenda voor 2020 ga gebruiken, heb ik wel een tijdlijn ter beschikking en kan ik wat strakker gaan plannen.

8 gedachtes over “Mijn planproces

 1. Zo herkenbaar, als je alle dagen tijd hebt, is het zo makkelijk om taken door te schuiven. Soms omdat ik het stiekem wel lekker vind dat er nog iets nuttigs op mijn to do-lijst staat.

  Like

  1. Herkenbaar. Maar dat betekent nu dat ik als een gek aan het schrijven ben aan mijn module opdracht, want die moet vrijdag ingeleverd worden. Gelukkig lig ik weer (voor) op schema. 😉

   Like

 2. Heel herkenbaar wat je schrijft, maar ik heb het allemaal losgelaten, mijn lijstjes, to-do dingen, indelingen, noem maar op. Het heeft nooit tot een gevoel van controle geleid dat ik (blijkbaar) wilde hebben, dus ik rotzooi maar wat aan nu 😬 😱

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik werk vanuit huis, en moet ook zelf zorgen voor structuur. Ik heb een vaste dagindeling, maar mijn werkweek bestaat eigenlijk uit 7 dagen, vrij heb ik eigenlijk nooit. Maar nou ja, daar heb ik ook eigenlijk niet zo’n behoefte aan.

  Like

  1. Ik doe ook van alles in het weekend, maar vind de verdeling wel prettig. Zo weet ik dat ik in ieder geval tijd inruim voor dat waar ik een hekel aan heb: het huishouden.

   Like

Reacties zijn gesloten.