… en dan ineens is het lekkerder

Als mensen mij vragen, hoe drink jij je koffie, dan zeg ik ‘zwart’. Dat is bullshit. Ooit dronk ik mijn koffie inderdaad zwart. Dat duurde tot mijn kennismaking met cappuccino, latte macchiato en andere varianten van koffie met (warme) opgeklopte melk. Toen dronk ik mijn koffie thuis zwart, en elders één van de melkige varianten. 

Thuis de koffie zwart drinken duurde tot ik ontdekte dat je met een garde in combinatie met een magnetron, heel makkelijk melk kunt opschuimen. Ik noemde het resultaat cappuccino, maar eigenlijk is dat koffie met melk. Dat ‘eigenlijk’ werd ‘gewoon’ koffie met melk nadat ik melk in mijn koffiebeker had gedaan, en Zoon iets te eten de combi/magnetron inschoof, waarbij hij gebruik maakte van de ovenfunctie. Al ziet cappuccino er leuker uit, dit smaakte niet echt slecht, en ik ben soms van de gemakkelijke, en zo klopte ik nog maar zelden de melk op.

De melk die ik gebruik is halfvolle lactosevrije melk van AH. Tot begin juli. In een poging mijn carbonfootprint ietsjes te verkleinen, stapte ik over op glutenvrije havermelk van het merk Oat Dream. Niet dat ik ooit over havermelk/mout droom, maar goed. Omdat dat spul in de aanbieding was, kocht ik gelijk vier pakken. 

Na mijn eerste kop koffie had ik meteen spijt van die actie. Getverdemme wat smaakte de koffie akelig. En dat terwijl ik dol ben op havermout en soms zelfs de ochtend begin met een kom espresso havermout. Dat is havermout met espresso. Dat is lekker. Maar koffie met havermelk… Brrrr….

Maar ja. Ons bent zuunig dus die havermelk moest op. Bovendien ben ik bekend met de term wennen. En weet je, ergens tussen toen en nu verdween de aversie, al nam ik mij wel voor om weer terug te gaan naar lactosevrije melk. Tenslotte drink ik voor mijn plezier koffie, en niet als straf..

Van de week maakte ik pak vier open, en aten wij stamppot. Om stamppot te maken gebruik ik geen havermelk, dat wil ik Zoon (en mijzelf) niet aandoen. Ik kocht een pak lactosevrije melk, en ‘s-avonds trakteerde ik mij op een kop cappuccino. Met lactosevrije melk. Die voor geen meter smaakte. De rillingen liepen over mijn rug. Getverdemme, wat smaakte ….

Nou ja. Soms moet je gewoon even ergens aan wennen. 😉 Ik denk dat ik het voorlopig bij havermelk houd. Tenslotte duurt het nog maar een kleine twee maanden, en dan begint het havermout seizoen weer. 

28 reacties

 1. Nicky schreef:

  Ik houd het gewoon bij zwart. Echt zwart. Ben ooit begonnen met koffie met koffiemelk en suiker. Moet er niet meer aan denken. Brrrr!

  Geliked door 1 persoon

  1. Rianne schreef:

   Ik deed vroeger veel suiker in de koffie. Dat trek ik tegenwoordig ook niet meer.

   Like

 2. Villasappho schreef:

  Ik moet er niet aan denken, aan die havermout melk. Bah, maar hé ik koop gewoon een groot pak cappuccino melk en klop het op met een minimixer. Ieder zijn smaak;)

  Like

  1. Rianne schreef:

   Als ik klop, klopt ik tegenwoordig ook met een mini-mixer… gaat een stuk sneller en beter dan met de hand.

   Like

 3. Deborah Hamar schreef:

  haha geweldig hoe snel je aan een smaak went.

  Like

  1. Rianne schreef:

   Sommige smaken lees ik net ergens in de reacties op dit of een van mijn vorige blogs.

   Geliked door 1 persoon

 4. Fra det gule hus schreef:

  Ha, grappig ja hoe snel ‘nieuwe’ dingen kunnen wennen. Wij gebruiken alleen maar havermelk – niet om zo te drinken, maar wel voor in de koffie en de pap en de stamppot. Wat mij onlangs verbaasde was het toevoegen van suiker aan… ja, alles eigenlijk. Een tijdje geen cup-a-soep gegeten, en de eerste keer dat ik dat weer deed: zo zoet! Zelfde met tandpasta… had een ‘alternatieve’ uit NL meegenomen, die was op, dus weer ‘gewone’: getver, wat zoet! En echt: het staat op de tube. Suiker toegevoegd aan tandpasta. Na twee dagen proefde ik het niet meer, maar ik ga toch wel op zoek naar iets anders…

  Like

  1. Rianne schreef:

   Ja, al die toegevoegde suikers zijn bijzonder. Net als de toevoeging van lactose (als zoetstof) en gluten (als bindmiddel) aan voedingssoorten waarvan ik denk, ‘dat heeft dat spul toch niet nodig..

   Like

  2. Suiker in de tandpasta?

   Like

   1. Fra det gule hus schreef:

    Ja, echt! In Sensodyne tenminste.

    Like

    1. Ik zie alleen ‘sucralose’ bij de ingrediënten, maar dat is een kunstmatige zoetstof

     Like

     1. Fra det gule hus schreef:

      Ja, ik noem alle zoetstoffen ‘suiker’, en al helemaal als je weet dat: ‘Sucralose is een laagcalorische, kunstmatige zoetstof die wordt vervaardigd door een gecontroleerde chlorering van sacharose, en die 500 tot 600 maal zo zoet is als suiker.’ (Wikipedia) Waarom dat nodig is in tandpasta ontgaat mij echt compleet…

      Like

      1. Marry schreef:

       Om de vieze smaak van de chemische stoffen te camoufleren.
       Overigens zit er in tandpasta ook alcohol, wat al helemaal verkeerd is omdat alcohol de mond uitdroogt en vieze mondlucht veroorzaakt. Met een beetje geluk is het dan wel natuurlijke alcohol gemaakt uit suikerbieten.
       Het is een heel gedoe met tandpasta. Er schijnen heel wat stoffen in te zitten die meer kwaad dan goed doen.

       Like

       1. Rianne schreef:

        Dat zag ik ook toen ik wat ging surfen. Misschien toch maar weer eens wat met baking soda gaandoen..

        Like

        1. Marry schreef:

         Die biologische zijn ook niks. En Paradontax, die zoute smaak went echt niet.

         Like

         1. Rianne schreef:

          Echt wel. Binnen een week weet ik niet beter meer. Zeker ‘s-morgens. Koffie na aquafresh smaakt niet, koffie na paradontax is een zegen.

          Geliked door 1 persoon

          1. Marry schreef:

           Daar zie ik winst. Om 21:30 uur poetsen met Aqufresh, dan smaken de 22:00 uur boterhammen met kaas niet meer.

           Geliked door 1 persoon

          2. Rianne schreef:

           De eerste week was met name het moment na het avond eten lastig. Dus na mijn laatste kop (decaf) koffie, poetste ik dan mijn tanden. Dan denk ik altijd even wat beter na en kon zo moeilijke momenten in goede banen leiden.

           Geliked door 1 persoon

       2. Fra det gule hus schreef:

        Dank voor je aanvullende informatie Marry, zo ver had ik me er nog niet in verdiept. Ik ben geneigd dan maar weer te gaan poetsen met Aleppozeep (met laurierbes). Heb ik lang gedaan, maar miste de muntsmaak (zelfs na meer dan 50 dagen… 😉)

        Like

        1. Marry schreef:

         O.a. de website van Monique van der Vloed – Meukvrij met Monique geeft informatie over de chemische ingrediënten in het artikel d.d. 27 april 2018 “Tandpasta – hoe gewoon moeten wij dit nog vinden?” Het geeft te denken. En een studie scheikunde is niet overbodig. Alsook een vergrootglas om de lettertjes op de tube te kunnen lezen. En ik zie nochtans van dichtbij zeer goed.

         Geliked door 2 people

 5. Audrey schreef:

  Haha, mooi dit! Ik drink zelf geen koffie. Ook geen thee trouwens. Ik vond het onzin om iets te leren drinken waar ik zo’n weerzin tegen voelde. Doe mij maar kraanwater, nog beter voor het milieu.

  Like

  1. Rianne schreef:

   Ik drink anderhalf tot twee liter water per dag… En daarnaast een paar kopjes koffie. Gemiddeld drie per dag (daar waar het er ooit tien waren en ik mij verbaasd afvroeg waarom ik niet kon slapen.)

   Like

 6. Nicole Orriëns schreef:

  Ik drink mijn koffie met een flinke schep suiker en koffiemelk… Wel halfvolle : )

  Geliked door 1 persoon

 7. Zo is het toch ook met glutenvrij brood en dergelijke? Wat wij lekker (of in ieder geval goed eetbaar) vinden vindt een ander op zijn gunstigst niet lekker 😀
  Lactosevrije melk vind ik veel te zoet, zal ook wel kwestie van wennen zijn ….

  Like

  1. Rianne schreef:

   Ja, smaken verschillen.
   Ik vind lactosevrije melk juist minder zoet dan gewone melk. Ik drink nu eigenlijk nooit meer een bekertje melk. Gebruik dat spul alleen in de koffie, de pap (of cornflakes of zoiets) en door de stamp.
   Ik vond het vooral grappig hoe snel iets went.

   Like

   1. Marry schreef:

    Ja, het went heel snel om geen chips en chocolade meer te eten 😉

    Geliked door 2 people

    1. Rianne schreef:

     Inderdaad… Alleen die boterhammen kaas om tien uur ‘s-avonds… Die blijven trekken.. (En chips en chocolade haal ik gewoon niet in huis. Dan is er ook (bijna) geen zin).

     Like

Reacties zijn gesloten.