Werfzeep shampoo: mijn ervaring

Als huppelfrutje baalde ik van het feit dat mijn moeder vond dat eenmaal per week haren wassen meer dan voldoende was. Ik kon praten als brugman, blijven volhouden dat het er na drie dagen echt niet meer uitzag, vaker wassen was uit den boze. Daar wordt het maar vettig van, was haar standaard reactie.

Volgens mij kon dat niet, en vanaf het moment dat ik begon te puberen, en mijn haar vaker waste, bleek ma gelijk te hebben. Wat ik natuurlijk niet toegaf, maar mijn haar gewoon nog wat vaker wastte. 

In 1984 werd ik gegrepen door het punkvirus. Ik was zo weer genezen. Men, wat een werk was dat. Elke dag je haar in van die stevige stekels touperen, volspuiten met lak. Elke dag ja, want de volgende morgen was er geen doorkomen aan, en zag het er vies en vettig uit. Twee weken heeft die bevlieging geduurd. Wat bleef was dat ene, geblondeerde staartje in mijn nek, en mijn geblondeerde kuif.

20000822 dreadsIn 2000 besloot ik dat ik dreadlocks wilde hebben. Na een dagje kapper (ik had iets te weinig haar voor wat ik wilde) zag ik er ineens heel anders uit. Mijn haren-was-routine veranderde. Van drie maal per week naar eenmaal per twee weken. En dan geen shampoo gebruiken, maar spoelen met azijnwater. Gewend als ik was, met mijn hoofd iets achterover gebogen de zeep uit te spoelen, deed ik dat ook met de dreadlocks. Ik eindigde bijna in het ziekenhuis. Het kunsthaar zoog zich vol water, werd loeizwaar, en ik viel bijkans achterover, zo de badkamer uit. Ik werd gered door het feit dat de badkamer zo klein was, dat bewegen nauwelijks kon, laat staan vallen.

De laatste keer dat ik dreads heb gehad (die neppers bleven maar 3 maanden zitten, de echte heb ik tot driemaal toe na dik een jaar toch maar weer laten verwijderen, de laatste keer vanwege dusdanig zware haaruitval dat sommige dreads nog slechts aan een paar haartjes hingen) gebruikte ik een shampoo bar om mijn haren mee te wassen. Dat spul schuimt niet zo erg, dus uitspoelen is makkelijk(er).

Omdat mijn dreads eerder weg waren dan de shampoo op was, heb ik dat stuk zeep gewoon opgemaakt. Dat voelde goed. Niet alleen voor mijn haar, maar ook voor het milieu. Een gemiddeld blok shampoo gaat al snel zes maanden mee. Dat scheelt enorm aan verpakkingsmateriaal. Bovendien maakte het dat mijn haar, van dat melkboerenhondenspul, beter hanteerbaar was. Toen het blok eenmaal op was, heb ik een tijdje het gewone stuk zeep (eentje van Meneer Hooij) gebruikt, maar het resultaat was wat minder. 

Ondertussen was ik om de een of andere reden Werfzeep op Instagram gaan volgen. Buiten biologische, handgemaakte zeep, maken zij ook shampoo bars. In april heb ik zo’n stuk shampoo (er zitten er twee in een doos) besteld. Ik zat toen, omdat de Hooij zeep niet echt geschikt was als shampoo, op om de dag mijn haar wassen. In eerste instantie leek mijn Werfzeep shampoo daar geen verandering in te brengen, en ik zag ook niet dat mijn haar beter ging zitten.

Tot een week of twee geleden. Mijn haar zat prima, en bleef prima zitten. Uiteindelijk zat er een hele week tussen de laatste twee wasbeurten. Mijn moeder zou zo trots op mij zijn. Net als het milieu.

Alleen jammer dat het momenteel 100 graden is. Daar is geen enkele coupe tegen bestand. 

 

23 gedachtes over “Werfzeep shampoo: mijn ervaring

 1. Sinds een jaar of wat was ik mijn haar ongeveer 1x per week (als het taai begint te worden) met alepzeep. Ik heb fijn haar; hiervan wordt het steviger. Na een keer of 6 wordt het een beetje té en spoel ik een keer na met azijnwater. Daarvan wordt het weer zacht, daarna begin ik opnieuw.
  Met zo’n blok doe ik heel lang, een jaar of zo, en het komt in een kartonnen doosje. Het heeft heel weinig ingrediënten, 3 of 4, meen ik. Het wordt al duizenden jaren zo gemaakt. Ik haal het bij de Turkse winkel.

  Like

  1. DIe heb ik ook gebruikt. Beviel ook goed. De laatste keer dat ik naar de winkel ging hadden ze die niet, en nam ik Hooij lavendelzeep (meen ik) mee. Die maakte mijn haar vet en liet mijn huid uitdrogen. In tegenstelling tot de Werf shampoo die ik nu voor haar en huid gebruik, en de Hooij ligt in de keuken. Want wegggooien doe ik niet.

   Geliked door 1 persoon

   1. Toen ik wist dat alepzeep was wat ik wilde, heb ik een voorraadje aangeschaft. Het was toen nog geen oorlog in Syrië maar het dreigde. Volgens mij kun je het nog wel krijgen maar niet zo regelmatig als toen.

    Like

    1. Online is het her en der nog wel te krijgen… Maar ik dacht, als die zeep goed werkt, werkt die andere vast ook goed. Niet dus.
     Maar daardoor wel weer een plastic flesje minder in huis… nu dat blok in de keuken ligt.

     Like

 2. Hm. Daar moet ik me toch eens in verdiepen. En dochterlief tippen. Die deed ooit een experiment met je haar helemaal niet wassen. Uiteindelijk zou het vanzelf schoon moeten worden. Dat moment kwam niet, ontdekte ze na een week of vier. Overigens had ze ergens in de derde week de eerste date met haar vriendje. Het kwam goed; ze zijn nog samen 🙂

  Like

  1. Zelfs met alleen water schijn je een speciale wastechniek te moeten gebruiken. Heb het ook even geprobeerd, maar het werd alleen maar vetter.

   Like

  1. Dat zou zo maar kunnen. Er zijn een aantal verkooppunten.
   Ik gebruik hem momenteel voor haar en lijf en ook mijn huid voelt heerlijk aan. Een stuk minder droog dan normaal.

   Like

 3. Grinnik. Heerlijk om te lezen. Punk en dreadlocks… echt??!! Hier ook een fan van zeep-voor-alles. Een Deense versie van Werfzeep, denk ik: https://saebevaerkstedet.dk/p/haarsaebe-med-bukkehornsfroe/ Ik was mijn (gemillimeterde) haar zelden. Van water alleen wordt het schoon genoeg. Net als mijn hele lijf. Maar hier was het gisteren ook zweetweer (24 graden, maar superhoge vochtigheidsgraad) en dan vind ik met zo’n blokje zeep over mijn hele lijf aaien (want meer is niet nodig) wel heerlijk fris. Vooral die fenegriek ruikt zo lekker!

  Like

  1. Ik gebruik dit blokje nu ook voor alles en inderdaad, de kruiden ruiken heerlijk.
   Yup. Punk en dreads…Je bent wild en je jongt wat.. 😉

   Geliked door 1 persoon

 4. Ik was mijn haar standaard 1 keer per week. Zo heb ik het eigenlijk altijd gedaan. Ik noem het altijd ‘groot onderhoud’ en vind het een vervelende en grote klus.

  Like

  1. Ik vind pas gewassen, nat haar, heerlijk. Tegenwoordig föhn ik het een beetje.Dat vind ik minder. Maar ja, het zit dan meestal nog beter..

   Like

 5. Ik millimeter mijn haar.
  Kalend als ik ben heb ik maar heel weinig haar.

  Wanneer ik vind dat het tijd wordt voor shampoo gaat het haar er gewoon af.

  Wel heb ik genoten en gelachen om jouw haar perikelen.

  Zonnige groet,

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik heb wel goede dingen gehoord over shampoo bars inderdaad (ook van Lush), maar ik ben tot nu toe trouw gebleven aan mijn gewone shampoo. Ik was mijn haar twee keer per week en dat werkt perfect.

  Like

  1. In zo’n shampoo bar zitten geen siliconen. Daardoor lijkt het in het begin minder zacht aan te voelen, maar je haar wordt ook minder zwaar. En het is beter voor het milieu.
   Net als, zeker in het geval van Werfzeep, de hoeveelheid verpakkingsmateriaal die je nodig hebt.
   Bijkomend voordeel: het spul is ook geschikt om jezelf mee te wassen, dus ik heb nog maar één item in de badkamer liggen. Naast die vier van Zoon 😉

   Geliked door 2 people

Reacties zijn gesloten.