Het witte klepje

Van de week kwam ik op twitter een berichtje tegen met betrekking tot het witte klepje wat onderaan elke wasmachine terug te vinden is. Uit onderzoek op de redactie van een online magazine is gebleken dat maar weinig mensen weten waarvoor dat klepje dient.

Ik ben bekend met het witte klepje. Daarachter zit de pomp, en het vreemde voorwerpen filter, verstopt. Zodra mijn wasmachine door de badkamer begint te dansen, of wanneer de pomp weigert het water weg te pompen, weet ik dat ik aan de bak moet. Letterlijk en figuurlijk.

Natuurlijk zou het nog beter zijn wanneer ik de voorschriften van de fabrikant volg, en het filter elk kwartaal schoonmaak. Beter voorkomen dan genezen. Meestal doe ik dat alleen wanneer een beugel bh beugelloos uit het wasmachine komt. Dan weet ik dat er ergens een scherp stukje metaal in de machine rondzwerft.

Meestal betreft het andere zooi. Geld, pennen, aanstekers, dat soort dingen. Als ik het filter dan toch in mijn handen heb, haal ik ook gelijk de pluisjes en de aangekoekte zeepresten weg. Ai hef mie meuments.

Over dat laatste, de zeepresten, maak ik mij sinds ik gebruik maak van Seepje wasnoten, geen zorgen. Wasnoten zijn puur natuur, zonder allerlei chemische toevoegingen, en zonder schuim heb je weinig kan op al die plakkende zeepresten. Yeah, goed bezig Rianne.

Sinds ongeveer een jaar maak ik dus gebruik van Seepje wasnoten. Na elke derde wasbeurt maak ik het katoenen zakje waar de wasnoten in zitten leeg en vul het opnieuw met de equivalent van 4 hele wasnoten. De gebruikte wasnoten gaan of bij de planten, of, bij gebrek aan GFT- of compostbak, bij het restafval.  Heel easy peasy dus.

Tot vrijdagavond. Tijdens het ophangen van de bedrijfskleding van Zoon vond ik een los stukje wasnoot. De rest van de noten, en het zakje, was nergens te bekennen. Ik doorzocht de wasmachine. Doorzocht alle zakken en mogelijke ‘verstopplekjes’ binnen Zoon’s kleding. Ik vond niks, noppes, nadah. Het klepje moest eraan geloven. Nou ja, ik dus.

Had ik al gezegd dat wanneer je het klepje open maakt, er een hele sloot water uit de machine loopt? Een litertje of vijf. Vanwege het feit dat dat klepje behoorlijk laag bij de grond zit, valt het niet mee er een bak onder te zetten. Vandaar mijn grote wens om in de nieuwe badkamer de wasmachine op een verhoging te plaatsen. Maar daar heb ik nu dus helemaal niets aan!

Gezien het late tijdstip had ik al besloten het checken van het filter tot de volgende ochtend uit te stellen. Toen stapte ik, in het donker, met mijn kousvoeten op iets zachts en vochtigs. Na een eerste rilling welde er blijdschap in mij op. Ik had de rest van de wasnoten teruggevonden.

Toch moet het filter er binnenkort aan geloven. Ik kan mij namelijk niet voorstellen dat dit de eerste keer is dat er een stukje noot uit het zakje ontsnapt is.

Nu is het alleen wachten op een wasmand vol handdoeken. Die kunnen dan als dweil dienst doen, en daarna zo de wasmachine in. Twee vliegen in één bak.

9 gedachten over “Het witte klepje

 1. Oh oh. Het witte klepje… Ik blijf altijd van witte klepjes af; dat is eigenlijk vriendjes afdeling. Dus ehhh. misschien moet ik even kijken hoe het ermee staat.

  Like

  1. Houd de handleiding, een lage bak (of een emmer als de wasmachine hoog staat), handdoeken en vriendje bij de hand.

   Like

 2. Goed dat je mij er met dit logje nog eens aan herinnert, ik ga het op mijn to do lijstje zetten!
  En inderdaad, wachten tot je een handdoekenwas moet doen, is een goed plan 🙂

  Like

 3. Dat verschilt dan per wasmachine. De mijne open gemaakt na 3 jaar en ja water maar geen rare missende voorwerpen geen brak water en de zeepresten vielen enorm mee.

  Like

  1. Rare voorwerpen komen ook alleen maar in de wasmachine wanneer je je kleding niet goed naloopt. Iets wat er bij mij nog wel eens insluipt.. Totdat ik iets uit de rubberrand bij de deur vis. Dan ben ik weer een tijdje fantatiek, net als Zoon.
   Soms blijft het niet in de rand hangen, en dan vind ik het bij de pomp terug.
   Brak water komt sowieso weinig voor, tenzij een wasmachine langere tijd ongebruikt is. Normaal wordt het water bij elke wasbeurt ververst.
   En zeepresten: hangt af van de hoeveelheid wasmiddel die je gebruikt. Vroeger gebruikte ik dat, naar voorbeeld van mijn moeder, te veel. Tegenwoordig gebruik ik dus Seepje, maar daarvoor nog slechts de helft van de door de fabrikant voorgeschreven hoeveelheid.

   Like

  1. Ik was op zoek naar een vast plaatje voor de categorie Ter Leringh ende Vermaeck. Toen ik deze geiten zag, was ik verkocht. Zo lachen je uit, ze lachen je toe, ze lachen je aan..

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.