Changing Lanes

Sollicitatie filmpje

Tijdens een van de sollicitatietrainingen die ik het afgelopen jaar heb gevolgd, kwam het onderwerp solliciteren per filmpje voorbij. Ik dacht er het mijne van. No way dat ik per video ging solliciteren. Ik plak al nauwelijks op papier, laat staan op bewegend beeld. Bovendien zag ik geen toegevoegde waarden.

Ik blokkeerde  het onderwerp solliciteren per filmpje volledig.

Dat laatste gebeurde automatisch. In de vijf maanden dat ik nu fanatiek aan het zoeken ben, heb ik het verzoek tot het bijvoegen van een filmpje slechts eenmaal voorbij zien komen. Aangezien het interviewen van mensen ten behoeve van het maken van bedrijfsfilmpjes onderdeel uitmaakte van de functie, vond ik dat wel logisch en wist ook, dit is niet dé baan voor mij.

Twee weken geleden zei Q, ‘Heb jij die vacature Medewerker Leerlingenvervoer  hier bij de gemeente gezien? Ik moest meteen aan jou denken.’

Ik zocht de vacature en  na de omschrijving even snel gelezen te hebben dacht ik, ja, dit is wel wat voor mij. ‘s-Avonds las ik de vacaturetekst nog eens goed door en werd steeds enthousiaster. Tot mijn oog op de één na laatste zin viel. Kandidaten dienen een filmpje  van maximaal 60 seconden bij te voegen waarin zij iets meer over zichzelf vertellen, en aangeven waarom zij de geschikte kandidaat voor deze functie zijn.

Mijn belangstelling voor de vacature was acuut over, en dat appte ik Q ook.

Toch bleef de vacature trekken. Vond ik mijzelf maar een stom mens dat ik mij af liet schrikken door zoiets eenvoudigs als een filmpje met mijzelf in de hoofdrol. Zo moeilijk kon dat toch niet zijn. Gewoon even goed ademhalen, schouders eronder, vergeten dat ik tegen een camera praat en ju.

De volgende dag ging ik met Q op stap en zei, ‘Ik heb er nog eens over nagedacht. Ik denk dat ik toch maar een filmpje ga maken. Ik vraag mij alleen af, waarom er om een filmpje gevraagd wordt.’ Helemaal overtuigd was ik nog niet.

Onze dag begon bij Right Management (Global Career Experts),  waar Q een afspraak had. Terwijl zij met haar loopbaancoach in gesprek ging,  nam ik plaats in de kantine van het bedrijf en schreef het filmscript. Toch zat de waarom vraag mij nog steeds niet lekker. Ik voelde de twijfel al weer opkomen.

Het echte omslagmoment.

Na afloop van het gesprek kwam Q samen met haar loopbaancoach naar mij toe. We babbelde even, en toen zei de loopbaancoach, ‘Als ik je ergens mee kan helpen, laat het mij maar weten.’ Nu heb ik de laatste maanden geleerd het ijzer te smeden wanneer het heet is, dus ik vroeg naar het waarom van een sollicitatie filmpje. Het antwoord bleek zo simpel, dat ik het zelf had kunnen bedenken. Om een beter maar vooral evenwichtiger beeld van de kandidaat te krijgen. Sommige mensen zijn in het echt zo anders dan op papier, dat een filmpje wel degelijk een toegevoegde waarden heeft.

Toen mijn idee om er geen statisch iets van te maken, maar het filmpje op locatie op te nemen, ook nog goed werd gekeurd, was ik om. Er zou een filmpje komen. Ik ben in het echt namelijk nog leuker dan op papier.

Omdat ik ben wie ik ben, heb ik mij een beetje verdiept in de do’s en don’ts van het maken van een filmpje, zoals script, camerahoek, geluid , omgeving en edit apps.

Verrassend effect!

Afgelopen dinsdag was het zo ver. Q en ik togen naar de beoogde locatie (op de hoek tussen twee scholen)  alwaar wij tot onze schrik concludeerde dat het er, door werkzaamheden aan beide scholen, veel te lawaaierig was. We weken uit naar een idyllisch bruggetje in een aangrenzend park, zodat de scholen nog vaag op de achtergrond zichtbaar waren, maar het bouwlawaai mijn stem niet zou vervagen. Dankzij alle voorbereidingen, en het feit dat ik het filmen had uitbesteed, waren de zeven scènes binnen een vloek en een zucht, en naar tevredenheid van de cameravrouw,  vastgelegd. Er was zelfs wat blooper materiaal.

Dat laatste heb ik helaas niet kunnen gebruiken. Zestig seconden zijn voorbij voor je er erg in hebt. Of het filmpje leidt tot een uitnodiging voor een gesprek cq een baan, is nog afwachten.  

Wat ik wel weet is dat ik, dankzij deze vacature, en door buiten mijn comfortzone te gaan, weer wat over mijzelf heb geleerd. Het hele proces, van script schrijven, tegen de camera aan kletsen,  tot aan het filmmateriaal editen, zo leuk vind, dat ik er serieus over denk om te gaan vloggen.

Edit (15 juli ’19): Ik heb het filmpje verwijderd van mijn youtube kanaal. Alle op- en aanmerkingen die ik hier en elders op het filmpje heb gehad, heb ik in mijn geheugen opgeslagen. 

Nooit gedacht dat het werkzoekproces zo leerzaam zou zijn.

28 gedachten over “Sollicitatie filmpje”

  1. Dank je. Die meeloop leermomentjes is de oorspronkelijke reden achter Changing Lanes en nu van de categorie Loopbaan.

   Like

 1. Mijn oren van boreale afkomst ontwaren een charmante zachte g. Hoe ik daar Brabants of Limburgs van moet maken… geen idee.
  Leuk, om jou in “levende lijve” te zien en horen.

  Like

  1. Als ik mensen hoor praten, voel ik het verschil. Waarschijnlijk omdat ik meer moeite heb de Brabantse tongval (lees dialecten) te verstaan, dan de Limburgse.

   Like

 2. Leuk gedaan! Videosolliciteren begint inderdaad steeds meer voorbij te komen. Geen idee of je op feedback zit te wachten (zo niet, lees niet verder), maar mijn tip zou zijn: langzamer praten! Daardoor komt wat je zegt beter binnen bij degene die kijkt.

  Like

  1. Langzamer praten was inderdaad beter geweest en staat al op mijn lijstje verbeterpunten.
   Gevoelsmatig is dit voor mij trouwens al langzaam. De eerste oefensessies (thuis, met stopwatch, tekst voorlezend) deed ik sneller. Had ik maar de helft van de tijd nodig. Vandaar dat ik wat extra omgevingshots had bedacht. Die ik grotendeels weg heb moeten knippen, om binnen de zestig seconde te blijven.

   Like

   1. Ja, dat klopt inderdaad dat het voor jezelf langzamer klinkt dan voor de kijker/luisteraar. Mensen denken bijvoorbeeld ook dat stiltes laten vallen vervelend en saai is, maar dat is het juist niet!

    Like

 3. Mijn mond viel open 😉 Vloggen…jij ook al?
  Prima filmpje! Misschien alleen het eerste beeld (tekst) iets langer laten staan? Ik kon het zo snel niet lezen en moest terug in het filmpje en het beeld stil zetten.

  Like

  1. Nah, ik ga niet meer aan het filmpje, en daarmee de link, knutselen. Diegene voor wie het filmpje gemaakt is, herkent de tekst op het eerste beeld meteen, aangezien dat het vacaturenummer is.
   Oorspronkelijk bleef de begin en eindtekst tekst langer in beeld, maar vanwege het overschrijden van de maximale limiet van zestig seconden heb ik moeten snijden. De beeldjes aan het begin en einde van het filmpje kostte de minste moeite (en bleken niet voldoende, waardoor ik nog wat in de bewegende beelden heb moeten snijden).

   Like

   1. Ik bedoelde ook niet om hier aan te knutselen. Maar als opmerking voor een eventueel volgende keer…

    Like

 4. Goed gedaan! Ik vind het een heel goed filmpje! En persoonlijk vond ik het leuk om je nu eens een keer te hóren.

  Like

 5. Bij mijn ouwe lullentraining van de fanclub was er ook iemand die zijn motivatie om bij een bepaald bedrijf te willen werken op de film heeft gezet. Simpel hoor; via de telefoon opgenomen. Maar wat kwam hij stukken beter uit de verf dan een geschreven tekst!
  Elevator Pitch maar dan zonder Elevator. Leuk!
  Wat ik mis in jouw pitch is jouw ervaring met het vervoeren van personen, rij-ervaring etc. Of is het een kantoorfunctie?

  Like

 6. Goed en leuk gedaan. De vacature je en jijde zeker ook? Want het valt me op dat je ‘wil je meer weten zegt’. Ik heb daar wel een mening over eigenlijk, 😉

  Ben benieuwd of er een gesprek uit volgt.

  Like

  1. De vacature was je en jij, mijn brief u/uw want dat doe ik altijd, en het filmpje is aangepast op de vacaturetekst. Ook vanwege het medium.

   Like

  1. Wie weet in een later stadium. Maar mijn elegante bijna val van het bruggetje…moeten jullie er maar even bijdenken…

   Like

Reacties zijn gesloten.