Groen, groener groenst: Nuud

Ik zoek niet alleen naar werk, maar ook naar mogelijkheden om mijn ecologische voetstap kleiner te maken. Zo maak ik al een tijdje gebruik van katoenen inlegkruisjes, zijn mijn wattenstaafjes gemaakt van biologisch katoen met papieren schacht, stop ik mijn groentetjes in de winkel een een herbruikbaar zakje, vermijd fast fashion, sorteer mijn afval als een bezetene, neem altijd een eigen boodschappentas mee, was met Seepje wasnoten, gebruik de droogtrommel nauwelijks meer, en gebruik een stuk zeep in plaats van douchegel. Sinds begin deze week ben ik weer een stukje groener. Ik gebruik nu een groene deodorant, genaamd Nuud.

Dankzij mijn pogingen groener te leven, zie ik heel veel groene reclames voorbij komen. Zo ook de reclame voor Nuud, een deodorant die onschadelijk is voor mij en de planeet. De eerste keer dat ik de reclame voorbij zag komen dacht ik, jaja. Toen ik de eerste reviews las dacht ik, zozo. Tegen de tijd dat ik dacht, misschien toch maar eens proberen, had ik in een vlaag van budgetterende verstandsverbijstering net drie verpakkingen van mijn standaard deodorant gekocht. Drie voor de prijs van twee. Een niet te versmaden actie.

Ondertussen was de laatste verpakking bijna leeg en vond ik dat ik Nuud maar eens moest gaan proberen. Al was het maar vanwege de juichende recensies op de diverse social media. Niet dat ik die allemaal serieus neem. Sommige mensen jubelen altijd als zij er voor betaald krijgen. Ik bestelde een proefverpakking. Een super kleine verpakking, waar ik volgens zeggen ongeveer zes weken mee zou kunnen doen. Ik was sceptisch.

Waarom sceptisch? Ik heb al 100.000 verschillende deodorants geprobeerd en eigenlijk werkt niets. Ik ken mensen, die kunnen rustig drie, vier, vijf dagen hetzelfde shirt dragen, zonder dat je hen al van verre aan ruikt komen. Dat lukt mij niet. Verre van. Ik kan mijn kleding maximaal één dag aan. Als ik ‘s-avonds ergens naar toe ga, trek ik vaak een schoon shirt aan. Voor de zekerheid. Sinds ik met Seepje wasnoten was, was dat laatste niet meer echt nodig. Maar elke dag een schoon shirt. Echt wel.

Nuud

Dinsdag lag mijn proefverpakking in de brievenbus. Ik ging ‘s-avonds nogmaals onder de douche, en bracht na afloop Nuud aan onder mijn oksels. Het is een créme, dus dat is even wennen. Om het echt te testen trok ik een schone pyjama blouse aan. Tot mijn grote verbazing rook die de volgende ochtend nog fris. Net als ik. Na het douchen bracht ik geen nieuwe Nuud aan. Ik wilde wel eens weten of dat spul echt blijft werken.

Om een lang verhaal kort te maken. Ik heb twee dagen achter elkaar hetzelfde hemd en shirt aan gehad. Eigenlijk had dat vrijdag qua geur ook nog wel gekund, maar ik had er spaghetti op geknoeid.

Ik weet nog niet hoeveel dagen ik geurvrij blijf met een keertje smeren, maar voor nu ben ik al dik tevreden. Het spul is misschien wel wat aan de prijs, maar voor het milieu,mijn oksels en de hoeveelheid was, heb ik dat ervoor over. Groenzijn was nog nooit zo fijn. En simpel.

Edit: Door een opmerking van Rob ben ik wat verder gaan zoeken. Er gaan ook tegengeluiden op: lees hier.

17 gedachtes over “Groen, groener groenst: Nuud

 1. Ik raak altijd in de war van alle tegenstrijdige berichten. Maar ik doe mijn best. Dat die deo zo goed werkt, is natuurlijk wel heel fijn.

  Like

  1. Ik denk, maar wie ben ik, dat dit product minder schadelijk is dan de meeste van die zooi. Daarmee doe ik een stapje in de goede richting (denk ik) … Al zal het altijd beter kunnen.

   Like

 2. Geweldig onderwerp, deo. Dat interesseert iedereen. Mij helaas niet meer zo erg. Ben alweer een paar jaar deovrij. Drupje lavendelolie op mijn bloes voor alle zekerheid – in mijn wasnoten zit ook al geen parfum. Maar heb nog geen klachten gehad.
  Ik draag direct op de huid linnen. Dat stoot alles af wat niet linnen is. Alle geurtjes en ook vlekken. Op die manier komen die wasnoten ook niet op 😉
  Mijn kleindochter, die deo thuis hard nodig schijnt te hebben, laat ik hier rondlopen zonder dit onvermijdelijke sociale gereedschap. En ik ruik niks vervelends. Misschien ligt het aan de voeding? Ware schoon-heid zit van binnen ;).

  Like

  1. Voeding, maar ook douchegel, en het wasmiddel voor de kleren, en de manier van drogen, heeft er best wel wat mee te maken ja.
   Natuurlijke producten doen wonderen voor (tegen) de stinkbacterien die in de was achterblijven.

   Like

 3. Oh wauw!! Ik ga deze ook eens testen. Heb nl het zelfde als jou wat deo’s betreft. Na twee dagen dezelfde deo ben ik al immuun. Dus heb heel veel verschillende flessen staan haha. Maar dit is een win-win actie!!

  Geliked door 1 persoon

 4. Over die wattenstaafjes heeft Brussel zich uitgesproken. Binnen twee jaar (dacht ik) mogen die niet meer milieu-onvriendelijk zijn in de hele EU.

  Like

 5. Nou zeg, dat lijkt me ook ideaal. Ik ga er eens naar kijken! Prima tip! Ik let ook wel op het milieu, steeds meer eigenlijk, maar niet zo fanatiek als jij.

  Like

  1. Het gaat vrij automatisch, voelt niet als fanatiek. Voor één doosje wattenstaafjes rijd ik niet naar Duitsland, maar koop dan gewoon een pakje bij de supermarkt. Die iets minder milieu vriendelijk zijn.

   Like

Reacties zijn gesloten.