Experiment mislukt

Heel lang geleden, toen de ene na de andere voedselallergie zich bij mij aandiende, zei mijn toenmalige huisarts, ‘Misschien moet je eens wat minder melk gaan drinken, dat kon wel eens de oorzaak zijn.’ Aangezien melk ‘de’ remedie tegen opzwellende stembanden en blaren in mijn mond was, peinsde ik er niet over om mijn melk op te geven.

Ik werd ouder en wijzer, en na de zoveelste keer na het eten van een ijscoupe zonder stem zitten dacht ik, ‘Misschien had die ouwe zeur toen wel gelijk.’ Voor de gein schrapte ik alle lactose uit mijn dieet.  Mijn hooikoorts werd minder en mijn darmen werden rustiger. Dankzij lactase pillen (enzym waardoor lactose afgebroken wordt) kon ik zelfs heel af en toe van een ijscoupe genieten.

Een paar jaar geleden ging ik op advies van de huisarts glutenvrij eten. Hooikoorts aanvallen verminderde in heftigheid, ik kon weer bijna elke fruitsoort eten, mijn darmen werden een soort van normaal en proefondervindelijk kwam ik er achter dat een incidentele ijscoupe, op wat vaag gerommel in de trommel,  niet meer tot problemen leiden. Zolang ik maar van de gluten af bleef.

Om het lot niet te tarten bleef ik lactosevrije melk drinken. Nou ja, drinken. Een scheutje in de koffie, een fikse scheut in de stamppot en een plas door de havermout. Maar zo melk drinken deed ik niet meer. Wat een ander er ook van zegt, ik vind dat lactosevrije spul niet lekker genoeg om zo te drinken.

Een maand geleden haalde Zoon weer eens melk in huis. Toevallig was mijn melk net op, dus ik gebruikte wat van zijn melk in mijn koffie. Die paar scheutje melk op een dag leverde geen problemen op.  Overmoedig geworden haalde ik geen lactosevrije melk meer in huis. Een paar dagen later deed ik melk in plaats van yoghurt bij mijn cruesli. Dat smaakte naar meer.  Ik denk dat ik zo onderhand wel op een halve liter per dag zit. 

Het opvlammen van mijn hooikoorts schreef ik toe aan het weer. Toen begonnen mijn darmen vreemd te doen. Gluten, dacht ik, al wist ik niet hoe, wat, waar. Pas toen ik maandag een extra grote bak cruesli met melk maakte drong het tot mij door. De ellende was begonnen vanaf het moment dat ik de hoeveelheid melk had opgevoerd.

Het moge duidelijk zijn.  Het experiment is mislukt. Morgen maar weer lactosevrije melk kopen.

18 gedachten over “Experiment mislukt

 1. Wat een verhaal, Rianne: het blijft dus gluten- en lactosevrij eten en drinken. Ik vind je experiment dapper! Allergieën zijn vervelend, en sommige zelfs levensbedreigend. En altijd etiketten lezen, met die stomme kleine lettertjes, ik weet er alles van.
  Heb je de verse lactosevrije melk van Arla geprobeerd? Die is lekker, al koop ik meestal de houdbare van de Lidl vanwege de kosten. Sterkte met het vinden van vervangende producten en het aanpassen van recepten. Gelukkig komen er steeds meer op de markt.

  Like

  1. Ik heb soms de roomkaas van Arla. DIe is lekker. Ik vind het zo jammer dat al die lactose en glutenvrije producten zo duur zijn. Daarom maak ik keuzes. Jij zo te lezen ook. 😉

   Like

 2. Gatver! Da’s wel heel jammer. Er gaat niks boven een glas koude echte melk. Zucht. Maar ja, die bijwerkingen van echte melk zijn ook geen pretje.

  Like

  1. Het is niet anders. Ik weet nu dat soms gaat, maar dagelijks een ramp is. Een mens is nooit te oud om te leren.

   Like

 3. Je lichaam geeft wel heel duidelijk aan wat wel en wat niet kan vind ik. En het klinkt alsof je een goede huisarts hebt ; )

  Like

  1. Ik heb een fantastische huisarts. Eentje die niet meteen naar pillen grijpt maar problemen eerst op natuurlijke wijze probeert op te lossen (mits het niets levensbedriegends is, dan grijpt hij adequaat in).

   Like

Reacties zijn gesloten.