Rondje Thorn

Woensdag gingen vriendin en ik naar Thorn. Een wit dorp aan de Maas. Ik was er al eens eerder geweest, lang geleden. In mijn hoofd zat een beeld van wit, kerk, en voldoende te zien om een uurtje of wat te wandelen.

Komend van Noord en Zuid troffen wij elkaar rond half 12 op een  parkeerterrein net buiten het centrum. Betaald parkeren. Minimum en maximumbedrag € 2,50. Andere opties waren er niet. Betalen viel niet mee. Terwijl ik stond te wachten tot ik mijn pas mocht aanbieden, kwam er een heer op leeftijd aan gefietst. Of dat ding weer vervelend deed? Dat deed het ding. Hij sprong meteen in standje ridder en kwam mij redden. Daarna sprong hij in standje ‘reserve VVV-kantoor’, deelde kaarten uit, en verkocht de routebeschrijving van een 800m lange tocht door de kern van Thorn.

800m dus.  In mijn herinnering was het dorp groter. Zelfs wanneer je  driemaal (bewust) de verkeerde kant op loopt, en alle informatiebordjes leest, heb je dat binnen een twintig minuten bekeken. We gingen de bewegwijzering volgen. Panoramisch lazen wij. Dat beloofde wat. Een tegenvaller dus. Het eindpunt was op de markt. Bij de waterpomp. In de schaduw van de kerk. Na nu vier rondjes rond de kerk te hebben gewandeld gingen we aan de koffie. Precies op tijd. De hemel brak open, en het water viel met bakken uit de lucht.

Twee cappuccino’s later was het weer droog en liepen we een deel van de Kapellenroute, gevonden in de app Liefde voor Limburg. Tegen tweeën wandelde we richting onze auto’s. We hadden geleerd dat Thorn ooit een ienieminie koninkrijkje was, geleid door koninklijke abdissen. Een koninginnenrijkje dus.

We zagen nog een bewegwijzerings-bordje. Koningssteen stond er op. We liepen het parkeerterrein voorbij. Zagen prachtige gebouwen en eindigde bij … een muur met panoramisch uitzicht over het water. Na een half uurtje over het water te hebben gestaard, deden we nog een poging de koningssteen te vinden, maar na tien minuten wandelen hadden we nog geen steen gezien, gaven we de moed op, en keerde terug naar de auto.

Conclusie: Thorn is mooi, barstensvol historie, maar te klein om er een dagje van te maken. Tenzij je en de volledige kapel-wandeling loopt en alle terrasjes een keertje aandoet. Het uitzicht over de Grensmaas is prachtig. Vijf minuten googlen heeft mij geleerd dat de koningssteen geen steen is, maar een natuurgebied. Dan kan je lang zoeken. 😉

13 gedachten over “Rondje Thorn

 1. O, ja, Thorn …….. een paar keer geweest, vooral omdat er 2 hele goede harmonie orkesten zitten en er vlakbij een hele grote muziekzaak is.
  Ik heb elke keer weer genoten van het dorp, de sfeer en de mooie kerk. Echt een aanrader.
  Trouwens, je kunt er wel lekker pannenkoeken eten.

  Like

  1. Ik heb er koffie besteld. Glutenvrij werd niet echt begrepen. Dus geen pannennkoeken voor mij.
   Ik heb het oefenlokaal van een van de orkesten gezien.

   Like

 2. Nou ja, je bent er toch ff uit, zeg maar. Overigens heb ik rout.nl als app op mijn telefoon staan. Staan leuke wandelingen en fietsroutes op.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ben er ook ooit geweest. Vond het erg mooi om rond te wandelen. Maar inderdaad geen uren. Volgens mij was er toen een zandkastelengedoetje ook nog.

  Like

 4. Ik heb familie in Thorn wonen en ook ik heb lang het idee gehad dat het een stuk groter was, tot je ineens echt de toerist gaat uithangen. Maar er is genoeg leuks te doen in Midden-Limburg!

  Geliked door 1 persoon

  1. Roermond is prachtig, net als al die waterplassen daar. En er zijn genoeg dorpjes met leuke straatjes zodat de landelijke route naar huis een feesie is.

   Like

 5. Dat is heel lang geleden dat ik daar ben geweest. Ik weet er eigenlijk niet zo veel meer van en als ik je verhaal lees laat ik het daar maar bij.

  Like

  1. De vorige keer dat ik er was, kon je over de hoofden lopen en was het bloody hot. Ik denk dat de indruk van het dorp dan iets anders is. Nu was het vooral oubollig en kneuterig. Leuk voor een paar uur, maar meer niet.
   Ze hebben wel een dagstrand daar bij het water, en de mogelijkheid (al heb ik het hoe en wat nog niet ontdekt) om een boottocht te maken.
   Misschien was het zonder die stomme kaart met wandeling rond de kerk wel leuker geweest. Zelf dwalen. Zie je vaak toch (nog) meer dan wanneer je een route wandelt.

   Like

Reacties zijn gesloten.