Sollicitatiegesprek met hindernissen

Oorspronkelijk stond het gesprek in Rotterdam op 4 februari gepland. Maar toen was ik ziek. Het leek mij niet slim om met 39 koorts naar de andere kant van het land te reizen, dus cancelde ik de afspraak. Ik was al weer aan de beterende hand, toen Vriendin op ziekenbezoek kwam. ‘Als je de afspraak eind volgende week plant, ga ik met je mee,’ zei zij. ‘Wel zo gezellig.’ Dat vond ik ook, en ik hield bij het maken van de afspraak rekening met haar agenda.

Het bedrijf waar ik op bezoek ging, heeft in zowel Amsterdam als Rotterdam een kantoor. ‘Locatie maakt niet uit,’ zei ik tegen mijn gesprekspartner. Ik maak er samen met een vriendin een dagje uit van, en beide plaatsen zijn leuk. Mijn gesprekspartner koos voor Rotterdam. ‘Het uitzicht daar is spectaculair,’ zei zij.

Ik ontving per mail een bevestiging van het gesprek en zag dat zij kantoor hield op de 34ste verdieping van een gebouw. Mijn hoogtevrees speelde meteen op. De opmerking van een andere vriendin dat er met een beetje geluk een glazen lift aan de buitenkant van het gebouw zat, maakte het vooruitzicht helemaal goed. Not.

Donderdag om 9 uur stapten Vriendin en ik in de trein. Tegen 11 uur stapten we bij de Markthal in Rotterdam weer uit de (derde) trein. Al wandelend door de Markthal pakte ik mijn telefoon om een foto te maken. Ik zag dat ik een gemiste oproep had. 020. Amsterdam dus. Amsterdam? Ik zou toch niet..

Ik pakte de mail erbij. Ik zat in de goede plaats. Voor de zekerheid belde ik wel even terug. Het telefoonnummer hoorde inderdaad bij het bedrijf waar ik op gesprek zou gaan, maar de jongedame aan de andere kant van de lijn wist niet wie mij gebeld had. Zij zou op onderzoek uitgaan.

Een kwartier later had ik een aardige jongeman aan de lijn. Mijn afspraak was ziek, en hij zou het gesprek overnemen, mits ik dat goed vond. ‘Prima,’ zei ik, ‘Maar ik sta in Rotterdam.’ Daar zat hij ook. Een hele opluchting. ‘Zet je nog even de bevestiging op de mail,’ vroeg ik hem. Ik had zijn naam namelijk niet helemaal goed verstaan, en het staat wel zo netjes wanneer je de naam van je gesprekspartner weet. Tijdens het rondje koffie zag ik zijn mailtje binnenkomen.

Bij het verlaten van de Markthal brak de zon door. Aangezien onze bestemming zich op slechts een half uurtje wandelen bevond, en je te voet veel meer van een plaats ziet dan vanuit de tram of metro, gingen wij aan de wandel. Onze route voerde ons richting de Willemsbrug. We liepen tussen de huizen door richting het water, toen we door een windvlaag werden gegrepen. Ik zag Vriendin, die wat minder aanwezig is dan ik zei de gek, richting het water zeilen. Ze kwam net op tijd tot stilstand.

Ik kan niet zeggen dat het tot die tijd niet gezellig was, want dan lieg ik. Maar vanaf dat moment zat de stemming er meer dan goed in. Met mijn telefoon,  met routebeschrijving, in de hand vervolgden wij onze weg. Aan het begin van de Willemsbrug bleef ik even stilstaan om een foto van het onstuimige water te maken. Trouwe lezers voelen het al aankomen. Het scherm van mijn telefoon werd zwart en de telefoon ging als een nachtkaars uit. Van 48 naar 2% in minder dan één seconde.

Weg routeplanner. Weg naam van mijn gesprekspartner. Weg telefoonnummer mochten we tijd te kort komen.  

Dankzij de routeplanner op de telefoon van Vriendin vonden we het adres. Wij meldden ons bij de receptie. ‘Met wie heeft u een afspraak,’ werd gevraagd. Ik deed mijn verhaal. Gelukkig was ik aangemeld en wist zij met wie ik de afspraak had. Q en ik kregen een bezoekerspas. We namen de lift naar de 34ste verdieping en eindigden voor een gesloten deur. Dus genoten we maar van het spectaculaire uitzicht.

De lift ging weer open en er stapten twee aardige jongemannen uit. Voor welk bedrijf en voor wie we kwamen. Ik deed weer het verhaal van mijn dode telefoon. ‘Kom maar mee naar binnen, dan waarschuwen we even iemand van bedrijf X, en dan komt het goed. We werden van koffie en thee voorzien, en naar een kantoortje begeleid. Ik zag een vrij stopcontact en plugde mijn telefoon in. Toen mijn gesprekspartner zich meldde, wist ik zijn naam (al) weer.

Vriendin vroeg waar zij zich tijdens het gesprek even kon terugtrekken. ‘Van mij mag je er bij blijven,’ zei ik, en richtte mij tot mijn gesprekspartner. ‘Tenminste, wanneer jij er geen bezwaar tegen hebt dat mijn zaakwaarnemer er bij blijft’. Had ik al gezegd dat de sfeer er goed in zat? Mijn gesprekspartner had geen bezwaar tegen de aanwezigheid van Vriendin en er volgde een meer dan prettig gesprek. Duidelijk, zonder vage beloftes en toezeggingen die niet altijd waar te maken zijn.

Een uurtje later namen we afscheid en begonnen Vriendin en ik aan de winderige wandeling terug naar het Centraal Station.  Dit keer via de Erasmusbrug.

En nu? Is het afwachten. Wachten tot er bij hen een functie aangeboden wordt waar ik qua ervaring,  reistijd en uren mee match. Time will tell. Tot die tijd blijf ik vacatures zoeken en schrijven.

31 reacties

 1. Nicky schreef:

  Grinnik. Je maakt er wel weer een avontuur van. En ik denk dat ik ooit, op die hoge locatie, een cursus heb gehad.

  Like

  1. Wieb schreef:

   Dat zou zo maar kunnen, al staan er meer van dat soort hoge gebouwen in Rotterdam.

   Like

 2. minoesjka2 schreef:

  Nou zo te lezen heb je genoten in mijn stad 🙂 Fijn dat je een leuke dag met een sollicitatie kon combineren.

  Geliked door 1 persoon

  1. Wieb schreef:

   Andersom. De sollicitatie was eerst…

   Like

 3. Diana Schuurmans schreef:

  Een dag met een hilarisch tintje. Ben benieuwd wat er, op termijn, voor je uit gaat rollen. Ik kom er graag, in Rotjeknor. Ik woon er dan ook naast.

  Geliked door 1 persoon

 4. lauradenkt schreef:

  Oeeh klinkt goed!

  Geliked door 1 persoon

 5. Leuk verslag van je dag met je zaakwaarnemer. Mijn telefoon gaat ook rapper en rapper richting de 0%, ik moet echt een powerbank aanschaffen

  Like

  1. Wieb schreef:

   Ik heb hem weer uit de kast gehaald en opgeladen. Die gaat in het vervolg, samen met een kabeltje, mee op stap. Heb er nu wel genoeg van (en ben nog niet bereid een nieuwe te kopen.)

   Like

 6. Fra det gule hus schreef:

  Spannend! (Ik heb trouwen gemist waarom je nu Wieb in plaats van Rianne heet)

  Like

  1. Wieb schreef:

   Staat nergens vermeld. Even terug naar iets meer anonimiteit ..

   Geliked door 1 persoon

   1. Fra det gule hus schreef:

    Aha 🙂 snap ik

    Geliked door 1 persoon

 7. Mrs. T. schreef:

  Wat een leuke ervaring was dat. Hoop dat je er opdrachten uit krijgt.

  Geliked door 1 persoon

  1. Wieb schreef:

   Dat hoop ik ook.Time will tell.

   Like

 8. Villasappho schreef:

  Naast de rechtbank dus. Ik heb het een keer zonder lift moeten doen daar brandoefening allemaal rennende gekken, daar krijg je het ook benauwd van. Maar moet je als je worst aangenomen elke dag die 3 treinen nemen?

  Like

  1. Wieb schreef:

   Nope. Het is een detacheringsbureau. Zodra er opdrachten in mijn regio zijn, die matchen met mijn kennis,kunde en temperament, word ik benaderd.

   Like

 9. John Ridderbeks schreef:

  Ook iets geleerd van deze dag?
  Nooit meer met een half opgeladen telefoon een verre reis maken, altijd opladen. Vooral als je geen zaakwaarneem(ster) meeneemt.
  Veel succes met dit buro

  Like

  1. Wieb schreef:

   Mijn telefoon was vol bij vertrek. 98% bij start route. Camera lijkt de batterij leeg te trekken (eerder problemen mee gehad).
   Dat ding is aan vervanging toe.

   Like

   1. Villasappho schreef:

    Losse accu en kladblaadje plus pen.

    Like

    1. Wieb schreef:

     De powerbank gaat de volgende keer inderdaad mee. En alles niet alleen in telefoon maar ook op papier, staat ook al op de planning.
     Al doende leert men.

     Like

    2. Wieb schreef:

     Ik was al lang blij dat ik het adres uit mijn hoofd wist…

     Like

 10. vivapo schreef:

  dit sollicitatiegesprek leverde een heel leuk logje op; ik wens je evenveel succes bij het vervolg van dit gesprek!

  Geliked door 1 persoon

  1. Wieb schreef:

   Dank je. Gaat vast komen. Niet linksom, dan wel rechtsom.

   Like

 11. Nicole Orriens schreef:

  Dat klinkt veelbelovend. Spannend zeg! Ik ben benieuwd naar de uitkomst.

  Like

  1. Wieb schreef:

   Ik ook. Time will tell. En ondertussen zoek ik zelf ook gewoon verder. Met achterover leunen heeft nog nooit iemand een baan gevonden. Nou ja, niet veel mensen.

   Like

 12. bentenge schreef:

  Mooi mooi mooi allemaal. En ik wens je veel succes !

  Geliked door 1 persoon

 13. Mickey schreef:

  Goed bezig Wieb, de combi leuke dag met een sollicitatiegesprek. Daar kan niets dan goeds uit voortkomen!

  Geliked door 1 persoon

 14. Regenboogvlinder schreef:

  Een dag met een gaatje dus! Spannend hoor, hoop dat je niet te lang hoeft te wachten!

  Like

  1. Wieb schreef:

   Daar valt geen peil op te trekken. Ik woon natuurlijk in een uithoek van het land.
   Voordeel is wel, dat dit bureau vaak eerder weet dat er ergens vacatures zijn, dan het uwv en andere vacaturesites. Daardoor zou je al in de eerste ronde mee kunnen draaien, en niet pas helemaal achteraf wanneer niemand er meer in geloofd dat de vacature ingevuld gaat worden.

   Geliked door 1 persoon

   1. Regenboogvlinder schreef:

    Wel goed dat je de moeite genomen hebt hoor!

    Like

 15. Marja schreef:

  Succes!

  Like

Reacties zijn gesloten.