Geluidsoverlast!

Ondanks dat ik nog nooit in een hutje op de hei heb gewoond, heb ik zelden te maken gehad met burengerucht aka geluidsoverlast. Natuurlijk ‘hoor’ ik de buren wel eens. Zeker nu ik in een appartement woon en zowel onder-, boven-, gewone en overburen heb. Ingeklemd tussen de buren dus. Maar er last van hebben. Nee.

Niet dat het hier altijd muisstil is. Verre van. Dat kon volgens mij ook niet. Waar geleefd wordt, wordt geluid gemaakt. Met zoveel buren, die niet altijd even lang blijven wonen, is zelfs het horen van ‘verbouw’-geluiden een terugkerend iets.

Wanneer bouwgeluiden halverwege de ochtend beginnen, of zijn aangekondigd, dan is kan dat enorm irritant zijn, maar ik beschouw dat niet als geluidsoverlast of burengerucht. Ooit hebben de onderburen in drie weken tijd de hele keet verbouwd. Van te voren hebben zij alle direct omwonende middels een brief geïnformeerd. In die brief stond onder andere vanaf hoe laat er bouwgeluiden te horen zouden zijn.  Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Alles gehoord, nergens last van gehad.

Het gebeuren van afgelopen vrijdag zie ik anders. Dat was GeluidsOverlast! Met hoofdletters.

In afwachting van het vriendelijke geluid van mijn wekker lag ik nog even te doezelen toen ik om één minuut voor zeven opgeschrikt werd door het geluid van een boormachine die aarzelend tegen een betonnen muur wordt gehouden. Foeterend op die halve zolen van daarboven, vloog ik overeind. Het geluid stopte. De rust keerde weder. Maar niet voor lang.

Een kwartier later zat ik al aan de koffie toen een chagrijnige Zoon zich meldde. Hij draaide die week avonddienst en dan is om zeven uur je bed uitgeboord worden niet echt … euh … fijn. Zijn commentaar over de kwaliteit van het boren, was wel zeer komisch. Dat wij beide het huis zijn uitgevlucht om aan het geluid te ontkomen, was minder grappig. Ondertussen weten we dat één van de appartementen op de tweede verdieping een muur minder heeft. Welk appartement, dat weten we nog steeds niet.

Wat ik vooral bijzonder vind is dat iemand het schijnbaar normaal vindt, om z’n huis te verbouwen zonder de buren vooraf te informeren. Ten eerste hadden wij ons dan allemaal mentaal voor kunnen bereiden op het geluidsoverlast, maar wij hadden de dader(s) ook kunnen vertellen dat je wettelijk gezien op een doordeweekse dag pas vanaf acht uur mag gaan klussen. Die kans is mij, en alle andere bewoners, ontnomen.

Gelukkig heb ik zaterdag de doezel-schade in kunnen halen. Toen bleef het gelukkig stil.

13 gedachten over “Geluidsoverlast!

 1. Hier is het niet anders. De woningcorporatie heeft in zijn wijsheid besloten dat de duplexwoningen naast mijn eengezinswoning alleen door jongeren mogen worden bewoond. Dus het sterft hier nu van de wat oudere pubers die allemaal klussen, keiharde muziek draaien, veel roken en bierfeesten houden. Nee niet allemaal. Die van mij zijn best schappelijk. Maar na 5 jaar moeten ze er uit en dan komen er weer jongere gasten. Tot nu toe heb ik het getroffen, maar……
  Ach misschien ben ik over een jaar of 5 wel doof.
  Sta jij ingeschreven voor een andere woning?

  Like

  1. Ik heb een koophuis. Voordat ik dit te koop zet, moeten badkamer en keuken vervangen worden (en dan wil ik natuurlijk niet meteen verhuizen). Dus ik zal ze krijgen, die klussende buren.
   Maar ik doe wel briefjes bij iedereen in de bus wanneer het zover is. Zo ben ik wel.

   Like

 2. Vreselijk irritant! Zeker ’s morgens om 7 uur. Wij hadden ooit een buurman die vrijwel iedere dag twee gaatjes boorde. Twee. Bijna elke dag. Heel vreemd. En dan nog dat stel dat zo enorm luidruchtig de liefde bedreef meerdere keren per nacht. Gelukkig wonen we nu in een senoirencomplex; er wordt amper geklust hier. En van dat andere hebben we hier ook geen last. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat een onaangename manier om wakker te worden inderdaad. Het is wel zo netjes om zoiets van te voren even te melden vind ik ook.

  Geliked door 1 persoon

  1. Vind ik ook. Weet ondertussen ook waar geklust wordt en kan alleen maar hopen dat zij van de week klaar zij. Al is het geluid nu minder irritant (want zachter).

   Like

  1. Ik ben net even gaan vragen hoe lang het nog duurt. Vandaag is het lawaaiige deel klaar. Hoef ik van de week niet perse uit te wijken naar een rustig plekje in de bieb om te studeren. En heeft Zoon er volgende week geen last van … Dan heeft hij nachtdienst. Een beetje rust in de buurt is dan wel fijn.

   Like

Reacties zijn gesloten.