Konmari? I did it my way!

Je moet wel onder een steen leven wil je niet bekend zijn met de opruimmethode Konmari, bedacht door Marie Kondo. Deze Japanse dame is ook in Nederland dusdanig populair, dat haar naam en methode bevorderd zijn tot de schrik der Kringloopwinkels. Deels zit die schrik in de grote hoeveelheid fast fashion en kleding uit het jaar stillekes die afgegeven wordt. Maar het blijkt ook lastig te zijn om, wanneer je afscheid neemt van spullen uit de categorie ‘dierbaar’ om in te zien dat sommige dingen voor derden totaal geen waarden hebben. Tja, en de Kringloop draait op voor de kosten van alles wat zij naar de stort moeten brengen. Maar goed, dit is even een zijsprongetje en niet de reden van dit artikel.

Terug naar de methode Konmari. Ik begrijp de filosofie van Marie, en hanteer die deels. Een halve kledingkast opruimen heeft geen zin. Ik laat alleen niet alles tweemaal door mijn handen gaan. Omdat ik mijn kleding niet volgens de methode Konmari opberg, maar volgens mijn eigen methodiek, zie ik in één oogopslag welke kleding ik al een jaar niet aan heb gehad. Dat spul gaat, uitzonderingen daargelaten, zonder verder voelen of denkwerk, weg. Tijdens het inruimen van de kast verdwijnt er nog het één en ander in de zak ‘afscheid nemen’. Maar niet veel. Deels uit praktische overwegingen. Ik heb relatief weinig kleding. Veel wegdoen betekent misschien wel nog minder keuzestress maar vooral vaker wassen. Kapotte kleding heb ik niet. Is iets kapot en kan het niet meer gerepareerd worden, dan heb ik het al lang weggedaan.

Verder ruim ik niet per categorie maar per kast/kamer op. Ik probeer al jaren volgens een vaste methodiek mijn spullen op te ruimen waardoor alle spullen uit een categorie redelijk bij elkaar ligt. Aangezien ik niet zo gek veel spullen heb (echt, verhuizen van een eengezinswoning naar een appartement doet wonderen), weet ik zo ongeveer wel wat ik bezit. Dat opruimen per kast/kamer maakt dat ik bij elke opruimbeurt spullen uit de categorie ‘dierbaar’ tegenkom. Dat maakt het schonen binnen die categorie makkelijker. Minder zwaar beladen.

Ik moet er namelijk niet aan denken dat ik tegelijkertijd met het sorteren van de sieraden van mijn moeder, ook nog eens haar servies, het servies van mijn oma, de knutseltjes van Zoon, de gebruiksvoorwerpen met geschiedenis, de inhoud van mijn boekenkasten en de relieken uit mijn verleden, had moeten beoordelen/sorteren. Dat is emotioneel gezien niet te verhapstukken. Dankzij mijn eigen methode lukt mij dat ‘zonder’ een centje pijn. Ik hoef nu alleen de boekenkasten nog maar leeg te ruimen. Zodra dat er op zit, kan ik weer aan de slaapkamer, inclusief de kledingkast, beginnen.

15 gedachten over “Konmari? I did it my way!

 1. Ik ben ooit begonnen in haar boek omdat ik er een heleboel sterren bij zag staan. En ik (die altijd thrillers lees) maar wachten op die moord 😉
  Nou ja, ik bleef nog best lang hangen in dat boek. Uit verbazing eigenlijk want ik heb dat boek niet echt nodig. Tenminste… niet meer. Hoe ouder is word, hoe makkelijker ik dingen weg kan gooien. Heerlijk!

  Like

  1. Ik kan het ook steeds beter. Vooral nadat Zoon zei, ‘Als je er niet meer bent huur ik een container en gooi het allemaal zo weg.’
   Ik vermoed zomaar dat hij woord houdt. Dus maak ik het hem nu alvast wat makkelijker door te ontspullen. Scheelt ook een hoop schoonmaakwerk. 😉

   Like

 2. Het voorbije sorteren

  volle kasten opruimen neemt meestal veel tijd in beslag
  het gebeurt niet op een twee drie
  wanneer ze vol liggen met emotie
  herinneringen die de bron zijn van traantjes en een lach

  Lenjef 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik kom haar methode al een jaar of drie her en der tegen. Maar vooral op Amerikaanse blogs. Dacht dat het niet over zou waaien naar Nederland, tenslotte hebben wij de voorjaarsschoonmaak, maar het is haar toch gelukt..

   Like

 3. Ik zat zeker onder een steen terwijl ik het zelf niet wist. Ik heb wel van het woord gehoord, maar wist niet wie of wat het betekende. Ik volg ook graag mijn eigen methode, maar ga nu iets handigs van jou opvolgen. Ik heb 2 grote hangkasten in gebruik. Een voor zomer- en een voor winterkleding.. Dat ga ik eens veranderen!

  Geliked door 1 persoon

 4. Haha omdat ik veel blogjes lees weet ik van die Marie Kondo. Verder echt nog nooit van gehoord. Ik ga pas aan een opruiming beginnen zodra ik het voel kriebelen van ellende… Wanneer de ergernis het grootst is komt ook mijn opruimwoede naar boven en dan kan ik bergen verzetten. Dan is mijn kast, kamer en huis aan kant, (leeg) en opgeruimd. 🙂

  Like

 5. Voor mijn gevoel zijn de mensen die boeken schrijven over opruimen de enige die er wat mee opschieten, want waarin zit de winst om geld uit te geven aan iets wat je zelf ook kunt bedenken? Bovendien leveren zij een groot aandeel in het leveren van spullen die je op een moment weer de deur uit doet. Want in het boekengedeelte van de kringloop vind je steeds vaker boeken van deze opruimgoeroes zonde van het geld en het materiaal wat er voor gebruikt is.

  Like

  1. Blij dat ik alleen maar op het net over Marie gelezen heb…
   Maar goed, dat geldt natuurlijk voor elke hype. Dat je de zooi een jaar later in de kringloop vindt.

   Like

Reacties zijn gesloten.