Boodschappenbudget: minder minder minder

Ik schreef het eerder. Ooit gaf ik voor Zoon en mij dik €650,00 per maand uit aan eten. Mijn eerste actie was toen om het bedrag fors naar beneden bij te stellen en er twee potjes van te maken. Het potje boodschappen valt onder de vaste lasten terwijl het potje Wie kookt er vanavond een plaatsje vond onder de categorie Just for fun.

Het maandbudget voor boodschappen (eten en zaken als waspoeder, vaatwastabletten, zeep, toiletpapier etc) stelde ik (toen) vast op €450,00 en voor Wie kookt er vanavond stelde ik het maandbedrag vast op € 50,00.

In de periode die volgde bracht ik de bedragen zonder enige moeite te hoeven doen, terug naar €425,00 en €400,00. Toen nam ik het besluit om vanuit even helemaal niets op zoek te gaan naar een andere baan, en ging, stapsgewijs, op zoek naar ruimte in mijn budget.

In december 2018 hield het Wie kookt er vanavond budget op met bestaan en was het boodschappenbudget al teruggebracht naar €400,00. De gemiddelde uitgaven aan boodschappen over de maanden september t/m december bedroeg €385,00. Een mooi bedrag om het nieuwe jaar mee te starten.

Voor februari is het bedrag weer wat verder naar beneden bijgesteld. Dit keer met het ‘enorme’ bedrag van €2,50. Peanuts natuurlijk, en totaal niet in verhouding wanneer je bedenkt dat ik in januari ‘slechts’ €360,00 aan boodschappen heb besteed en wij niets te kort zijn gekomen.

Luxepaardje dat ik ben heb ik van de ruimte in het boodschappenbudget gebruik gemaakt om onder de categorie Just for fun een nieuwe categorie in het leven te roepen, Alleen als het kan. Dat is eigenlijk het potje Wie kookt er vanavond? maar dan zonder de vanzelfsprekendheid.

Omdat die €2,50 als peanuts aanvoelt, heb ik tot en met december van dit jaar, het boodschappenbudget elke maand met €2,50 naar beneden bijgesteld. Ligt het in december toch mooi €30,00 lager dan in januari. Voelt het ineens echt als budgetteren. 😉

‘Hoe’ ga jij met je geld om? Heb je vaste bedragen voor bijvoorbeeld kleding, boodschappen of benzine? Of varieert het per maand, gewoon zoals het komt?

19 gedachten over “Boodschappenbudget: minder minder minder

 1. Knap, hoor! Wij zitten rond de € 400,- per maand. Dat vind ik ook best netjes. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik er niet echt op let. Soms koop ik iets niet als ik het écht te duur vind. Het enige wat hier varieert is spaargeld (lees: wat over is aan het eind van de maand). Dat heb ik de ene keer meer over dan de andere keer. En soms ook niks. We hebben het goed.

  Like

 2. Ik moet schromelijk toegeven dat ik mijn uitgaven niet bijhoud en dus ook niet weet hoeveel ik per maand aan boodschappen uitgeef. Maar heel verstandig dat jij dat wel doet, ik kan voorbeeld aan je nemen!

  Like

 3. Goed bezig hoor! En ik lees ook welk effect dit budgetteren op jou heeft voor wat betreft tassen: mooi! Wij leven (nog) niet op een vooraf vastgesteld budget, maar manlief houdt sinds we in DK wonen wel nauwgezet alle onkosten bij, zodat we een goed beeld krijgen wat we zoal nodig hebben en hoe zich dat verhoudt tot de jaren die wij nog tot ons pensioen te gaan hebben. Het echte budgetteren gaat voor ons dus later pas beginnen als we een beetje inzicht hebben. We hebben heel weinig nodig, kopen eigenlijk alleen boodschappen en benzine, en af en toe iets ‘leuks’ (= niet per se nodig) in een tweedehandswinkel. Op deze manier moeten we het kunnen redden – tót ons pensioen, maar ook daarna!

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik heb geen potjes, maar reken heel af en toe mijn uitgaves uit. Aan boodschappen (alles van de supermarkt inclussief afhaal indonees e.d.) geef ik gemiddeld 6,5 euro per dag uit. M’n totale uitgaves liggen op 9000 euro per jaar. Daarbij heb ik geen auto en woon ik ‘gratis’ in een hypotheekvrije benedenwoning.

  Like

 5. Jarenlang heb ik altijd zuinig gedaan, maar sinds ik alleen ben, ben ik een stuk makkelijker geworden. Nu heb ik samen met mijn lief een huishoudpot met een vast bedrag per maand en als dat niet volstaat door extra dingetjes vullen we wat aan. Gaat prima zo!

  Like

 6. Zo’n maandbedrag is een leuke uitdaging om omlaag te schroeven en moet ook goed te doen zijn. Wij hebben al jaren hetzelfde bedrag voor de huishoudpot : )

  Geliked door 1 persoon

 7. Door jarenlang onze uitgaven in de gaten te houden en zuinig zijn is er een gewoonte ingesleten van zo weinig mogelijk uitgeven. Dat zuinig zijn was niet zomaar. Omdat het inkomen steed sverder achteruit ging was het ook noodzaak. Het gaat nu eigenlijk vanzelf maar soms vind ik het best saai.

  Like

  1. Het wordt inderdaad een tweede natuur. Daar waar ik voorheen nog wel eens een impulsje er tegenaan gooide, denk ik nu veel beter en langer na. Terwijl soms spontane acties gewoon leuk zijn.

   Geliked door 1 persoon

 8. Budget beheersing is eenvoudig. We proberen ongeveer altijd hetzelfde te doen. Maar op zich kijken we er niet echt naar aangezien er aan het eind van elke maand wel nog iets over is.

  Like

  1. Hier blijft er ook nog steeds geld over aan het einde van de maand. Gelukkig wel. Hoef ik mij geen zorgen te maken over onverwachtse uitgaven. Maar ik merk dat 70% van mijn laatstverdiende salaris geen vetpot is.

   Like

  1. Ik kan zuinig zijn (en weet ook dat er nog rek zit in de diverse potjes) maar soms vind ik even ‘onverstandig’ zijn met geld ook leuk. Als het maar een klein bedrag is.

   Geliked door 1 persoon

 9. Jaren geleden hield ik al mijn inkomsten en uitgaven netjes bij, maar daar is uiteindelijk toch de klad in gekomen. Nu heb ik eigenlijk geen vast bedrag meer wat ik per week wil/kan uitgeven. Ik ben ook enorm veranderd als het om geld uitgeven gaat, zomaar iets kopen voor de fun is er niet meer bij. Ik koop dingen omdat ik ze nodig heb of waar ik van weet dat ik ze ook echt ga gebruiken.

  Like

  1. De meeste ‘zwakheden’ heb ik ondertussen wel onder controle. Er zijn nog één of twee kleine probleemgebieden. Dankzij het budget weet ik dat heel goed in te tomen. En ik merk dat ik zelfs bij mijn grote zwakheid, tassen, niet meer over een nacht ijs ga (en vaak afzie van de aanschaf).

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.