De erfenis en een nieuw sieraad

December 2017: ‘Kijk, deze heeft hij voor mij gemaakt’.

Vol trots laat mijn collega haar hanger en de overige stukken uit de eigen sieradenlijn van haar echtgenoot zien. Ik ben op slag verliefd op één van zijn hangers. Tijdens de kerstdagen laat ik de website van Sander aan mijn moeder zien. ‘Die is mooi,’ zei Mam, en wees mijn favoriet aan.

Om de een of andere reden komt het er niet van een afspraak met Sander te maken om het sieraad aan te schaffen.

Februari 2018: ‘We hebben besloten dat Mam’s sieraden voor jou zijn’.

We zijn net vanuit het ziekenhuis, waar Mam is overleden, naar haar flat gereden, op zoek naar de papieren die we nodig hebben om haar crematie te regelen. Samen met Broer en Schoonzus bekijk ik de inhoud van Mam’s juwelenkist. Mam heeft niet veel sieraden, was niet van de sieraden. Het meeste is nauwelijks gedragen. ‘Mam heeft wel eens gezegd dat we het maar moeten verkopen,’ zeg ik. ‘Doe ermee wat je wilt,’ zei Broer, ‘Maar het is van jou.’ UIteindelijk weet ik Schoonzus een van de weinige sieraden die mijn moeder wel droeg in de maag te splitsen. Een gouden slavenarmband.

Juli 2018: Ik heb de sieraden van Mam en mijzelf uitgezocht en in vier groepen verdeeld.

Houden, leuk voor de kringloop, meuk en verkopen. ‘Het voelt alleen niet goed om naar een opkoper te gaan,’ zeg ik tegen mijn collega. Ja, die ene die met een goudsmid getrouwd is. ‘Maak maar een afspraak met Sander,’ reageert zij. ‘Kan je ook naar die hanger kijken.’ Koppelverkoop noemen ze zoiets. 😉

Maar, wederom komt het er niet van een afspraak met Sander te maken.

November 2018: Een teken van boven!

Ik draag al jaren een zilveren ketting met of een heksje of een reiki-teken er aan. Sinds het overlijden van Mam hangt haar trouwring ook aan het kettinkje. Vanwege de diverse hittegolven tijdens de zomer heb ik het kettinkje afgedaan. Nu doe ik het weer om. Als ik de slaapkamer uitloop voel ik het kettinkje knappen. Nadere inspectie leert dat er meerdere zwakke plekken zijn ontstaan. Logisch, het kettinkje is al twintig jaar oud.

December 2018: ‘Ik moet echt een afspraak met Sander maken,’

zei ik tijdens de lunch met de tot vriendin gepromoveerde ex-collega. We spreken af dat zij een paar data door zal geven waarop Sander en zij beide kunnen.

Het duurde even, maar van de week was het zover. Iets na achten meldde ik mij met de sieraden bij het atelier van Sander. Onder genot van een kopje thee laat ik eerst de stukken zien die ik houd.

Daarna is het tijd om de sieraden waar ik afstand van wil nemen te taxeren. Dit gebeurt in een rustig tempo, en elke beslissing wordt voorzien van een vakkundig, maar bovenal respectvol. commentaar. Heel prettig, want ondanks dat ik niets met al die ‘meuk’ heb, was het wel van mijn moeder, uitgekozen door mijn vader of grootouders, en is het gebeuren enigszins emotioneel.

Wanneer Sander klaar is met taxeren van alles wat was, laat hij zijn eigen werk zien. Tot mijn grote verbazing is die ene hanger, die zowel de voorkeur van mij als van mijn moeder had, nog beschikbaar. Ik schreef het eerder: Een teken van boven. Want ondanks dat er niets van Mam in dit sieraad zit, is dit sieraad Mam. Verleden en heden, losjes verbonden met elkaar.

Foto: Sander van Loon

Gewoon omdat het kan!

En vanavond, aan de vooravond van de sterfdag van Mam, gaan Broer, Schoonzus, Zoon en ik uit eten van de opbrengst van de juwelen van Mam. Naar haar favoriete Griek. Gewoon omdat het kan. Omdat het goed voelt.

16 gedachten over “De erfenis en een nieuw sieraad

 1. Hoi, ik lees je blog via demamablogs.com. Ik vind het een mooie ketting van foto 4 (ik begrijp dat je die gekozen hebt?) en wat fijn voor je moeder dat je zo zorgvuldig met haar sieraden omgegaan bent. Natuurlijk doe je dat op jou eigen manier, hoe anders?

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank je wel.
   Foto vier is inderdaad het sieraad wat ik gekozen heb. Met goedkeuring van Mam. Dat maakt het extea bijzonder.

   Like

 2. Goh prachtig dat je zo’n kennis hebt. Je kunt idd alle tijd nemen.
  Mooie spullen hoor. De nieuwe ketting vind ik zeker erg mooi. Goede keuze van de moedertje.
  Hoop dat je hem heel lang met veel plezier zult dragen!

  Geliked door 1 persoon

  1. Schoonzus en haar zus hebben hem vanavond ook ‘goedgekeurd’. Schoonzus draagt de slavenarmband nog steeds. Ben blij dat ik haar die opgedrongen heb.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.