De sollicitatiebrief die ik niet had moeten versturen

Ineens was het stil op She’s Changing Lanes. Zat mijn hoofd te vol om te schrijven. Vloog het leven voorbij. En dat allemaal door een sollicitatiebrief die ik niet had moeten versturen.

Door die brief werd ik uitgenodigd voor een gesprek. Dankzij het betreffende gesprek werd een kleine fout in mijn ander-werk-zoek-plan zichtbaar. Een nieuwe baan is leuk maar een nieuwe uitdaging is 100 keer beter. Gelukkig zat er tijdens het gesprek nog iemand aan tafel die dat besef had en met mijn toestemming stuurde zij mijn CV door naar de accountmanager van de projectorganisatie waar zij voor werkt. Dat was vorige week maandag rond de klok van 2 uur.

Om drie uur belde de accountmanager; hij had een mogelijke vacature voor mij. Had ik wel eens met de softwarepakketten X, Y en Z gewerkt. ‘Nee,’ antwoordde ik eerlijk. De woorden van een van de deelneemsters van de Walk & Talk een paar weken eerder kwam bovendrijven. ‘Jij gaat als een man solliciteren,’ had zij gezegd. ‘Die gaan er altijd van uit dat zij alles kunnen.’ ‘Nee,’ zei ik nogmaals, ‘Maar ken je één HR-pakket, dan ken je ze allemaal.’ Mijn gesprekspartner was het met mij eens.

‘Het betreft een functie voor 20 uur,’ vervolgde hij zijn verhaal. ‘Beetje weinig,’ was mijn reactie, ‘maar met het juiste salaris…’ Of hij mij bij de werkgever mocht voorstellen. ‘Natuurlijk,’ was mijn reactie.

Eén uur later belde hij weer. De werkgever wilde graag het gesprek met mij aangaan. ‘Oh ja, hoeveel wilde je ook alweer verdienen?’ Vijf minuten later hadden we een bedrag, exclusief reiskosten, vastgelegd en gaf ik mijn vrije dagen door. Zo snel kan het gaan. Ik was er gewoon een beetje hyper van.

De afspraak werd voor afgelopen dinsdag gemaakt. Om elf uur maakte ik kennis met de accountmanager en kreeg wat achtergrondinformatie over de organisatie waar hij voor werkt. Om twaalf uur meldde wij ons samen bij de werkgever voor het sollicitatiegesprek.

Was ik van te voren al enthousiast over de functie-inhoud, tijdens het gesprek merkte ik dat mijn bloed sneller ging stromen. In mijn hoofd werden verbanden gelegd, lijntjes getrokken. Hoewel ik een gruwelijke hekel heb aan de term ‘… een functie op het snijvlak van…’ word ik echt wel heel enthousiast van functies op het (vergeef mij de uitdrukking) snijvlak HR en ICT.

Nee, ik heb de functie niet gekregen. Aan de door mij geventileerde kennis en kunde heeft het niet gelegen. Er was geen klik op het persoonlijk vlak en die is, net als in alle relaties, broodnodig. Wel heb ik bruikbare feedback over mijn bijdrage aan het gesprek ontvangen waar ik iets mee kan. Maar het allerbelangrijkste is: ik kan mijn zoekopdracht nog verder aanscherpen! Bovendien zoek ik niet meer alleen! En dat allemaal dankzij een sollicitatiebrief die ik nooit had moeten versturen. 😉

14 reacties

 1. Nicky schreef:

  Prachtig! Ik kan me overigens goed voorstellen dat je een beetje hyper werd. Werd ik ook tijdens het lezen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rianne schreef:

   Ken je nagaan hoe ik hier zat te stuiteren.. Enorme boost voor het zelfvertrouwen, neem dat maar van mij aan.

   Like

 2. Mrs. T. schreef:

  Jammer dat het ‘m niet werd. Maar weer een mooie ervaring rijker inderdaad.

  Like

 3. Deborah Hamar schreef:

  Oeh even dacht ik dat hem hem had!!
  Maar inderdaad, een leerzame week. Dit mocht het niet zijn. Dat betekend dat er iets nog beters op je wacht 🙂

  Like

  1. Rianne schreef:

   Daar ga ik ook van uit. Voldoende uren zodat ik de WW weer achter mij kan laten. Ik werk al aan mijn plan de campagne..

   Geliked door 1 persoon

 4. Anuscka schreef:

  Wauw, wat een adrenaline! Leerzame week geweest dus… niks mis mee. Soms vallen puzzelstukjes pas achteraf op hun plek…

  Like

  1. Rianne schreef:

   Adrenaline is inderdaad het woord wat ik zocht…

   Like

 5. Gaat helemaal goed komen 🙂

  Geliked door 1 persoon

 6. AnneMarie schreef:

  Jammer dat de klik er niet was maar super voor je zelf vertrouwen

  Like

  1. Rianne schreef:

   Inderdaad. Een boost van jewelste.

   Like

 7. Regenboogvlinder schreef:

  Prima ervaring! Veel succes verder!

  Like

 8. vivapo schreef:

  van een eye-opener gesproken!

  Geliked door 1 persoon

 9. Villasappho schreef:

  Das dan een goede afwijzing mooi dat je een stap verder bent.

  Geliked door 1 persoon

 10. Diana schreef:

  Dat was dus een mooie, drukke, nuttige week. Gelukkig vond je nu weer tijd om te schrijven ;-).

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.