FNV Landelijke Consulentendag Loopbaanadvies

Tijdens de eerste trainingsdag, werden mijn collega nieuwe loopbaanconsulenten en ik, door de trainster geattendeerd op de Landelijke Consulentendag Loopbaanadvies. ‘Ik zorg dat jullie een uitnodiging krijgen,’ zei zij, ‘En als je die dag kan, moet je echt komen. Het is zo leuk en leerzaam.’  De uitnodiging kwam, het programma zag er aanlokkelijk uit en aangezien baas over eigen agenda ben, schreef ik mij in.

Gisteren was het zover. Samen met nog twee nieuwe consulenten uit deze regio stapte ik om half tien in Utrecht Leidsche Rijn uit de trein en wandelde naar het Vakbondshuis. Onder het genot van een kopje koffie was er tijd om kennis te maken met consulenten uit den lande. Daarnaast was dit dé gelegenheid om de twee workshops van je voorkeur vast te leggen.

20181123_1_landelijke consulentendag

Om tien uur verzamelde wij in de Henri Polak-zaal op de zevende verdieping. Het uitzicht was zo spectaculair dat ik bang was mijn aandacht niet bij de sprekers te kunnen houden. Niets bleek minder waar. Na de woorden van welkom van diverse FNV bobo-bonsen, nam Tina Rahimy (lector Sociaal Werk, Hogeschool Rotterdam) plaats achter de microfoon. Haar ‘praatje’ over Verschil, diversiteit en de illusie van nieuwigheid boeide van begin tot einde. Vroeg eigenlijk om meer.

Hierna was het tijd voor de workshops. Ik had voor de workshop ‘Ontwerp je leven’ gekozen. In de wervende tekst van deze door Kate Wilkinson gegeven workshop had ik het volgende gelezen: Ik leer je hoe je je dromen kan tekenen en geef je vertrouwen en tekentechnieken om je op weg te helpen. Vooraf was ik wat sceptisch maar dat gevoel liet ik al snel varen. Neen, ik word nooit een groot kunstenaar, maar haar uitnodiging om vanuit kleine stapjes nieuwe gewoontes te ontwikkelen spreekt mij wel aan. Misschien omdat ik op dit moment al een aantal van die kleine stapjes aan het zetten ben met de series ‘Maand na Maas’ en Weekoverzicht in foto’s.

Mijn uitwerking van de Workshop Ontwerp je Leven

20181123_5_visualisatie
Tijdens opdracht 2 wierp ik al mediterend / visualiserend, een blik op mijn toekomstige zelf (over twintig jaar). Het was even schrikken om miojn 75-jarige toekomst met haar rood met witte stippen regenlaarzen in een grote waterplas te zien springen. Totdat ik zag met hoeveel plezier ik het deed. Ineens wist ik, het maakt niet uit welk pad ik vanaf nu neem, of ik rechtdoor ga, kronkelwegen insla, over of rond obstakels ga, ik ben wie ik ben en dat is goed!
NB. Normaal duurt een workshop van Kate drie uur.  Wij hebben de verkorte versie gedaan ‘-)

Na de lunch…

Na de lunch kregen we de resultaten van een onderzoek, gehouden onder diverse FNV-leden, die gebruik hebben gemaakt van het spreekuur van de loopbaanconsulent en/of een van de trainingen met betrekking tot loopbaanadvies, gepresenteerd. Uit het onderzoek zijn een aantal verbeterpunten naar voren gekomen waarmee loopbaanadvies naar een hoger plan kan worden getrokken.

Hierna volgde een tweede ronde workshops. Deze heb ik helaas gemist. Ik had nog wat vragen voor de regiobestuurder met betrekking tot mijn inzet als loopbaanconsulent, dus toen ik haar in Utrecht tegen het lijf liep, heb ik dankbaar van deze ontmoeting gebruik gemaakt. Iets met ijzer en smeden.

Na deze tweede ronde van workshops was er een eind gekomen aan het programma.  Er volgde nog wat woorden ten afscheid. Van de aansluitende borrel hebben mijn reisgenoten en ik geen gebruik gemaakt zodat ik, dankzij een voorspoedige treinreis (waarvoor dank NS), tegen zeven uur weer thuis was.

Wat mij betreft was het een goed georganiseerde, zeer interessante, topdag. Voor herhaling vatbaar!

5 reacties

 1. Fijn dat je een leuke en interessante dag hebt gehad!

  Like

 2. Nicky schreef:

  Oké! Dijn dat het zo goed bevallen is. Zelf heb ik altijd een hekel aan dat soort dingen. Brrr…

  Like

  1. Rianne schreef:

   Comfortzone schatteke… Comfortzone… En dan er uit stappen.. Grenzen verleggen..

   Like

 3. Anuscka schreef:

  Je gaat een heerlijke toekomst tegemoet! Leuk, zo’n tekening die vanuit visualisatie ontstaat. Heb ik vroeger veel gedaan, erg leerzaam! En leuk ook, vooral 🙂

  Geliked door 1 persoon

 4. mormorsweb schreef:

  Leuk zeg! Ik ben 25 jaar lang decaan en loopbaan-adviseur geweest. Er is niets mooiers dan mensen op weg kunnen helpen.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.