Zo groen als gras

Voor mijn gevoel leef ik steeds groener. Nog even, ik ben zo groen als gras. Ik gebruik katoenen (en dus wasbare) inlegkruisjes. De wattenstaafjes zijn van biokatoen met een papieren schacht. Mijn make-up is niet op dieren getest. Ik scheid afval. Was met Seepje wasnoten. Gebruik daar waar het kan het eco-programma. Zet de wasmachine een paar graden lager. Droog de was op het wasrek in plaats van in de droogtrommel. Gebruik geen douchegel en shampoo maar een blok natuurlijke zeep. De verwarming staat een halve graad lager. Laat geen licht branden in ruimtes waar niemand is.

Ik pak eens wat vaker de trein, fiets of ga lopen. Ik koop bij voorkeur bio- of scharrelvlees. Let op waar de groenten vandaan komen. Probeer te voorkomen dat ik eten weg moet gooien. Gebruik van die herbruikbare groente zakjes. Breng bruikbare spullen naar de kringloop. Koop zo min mogelijk via internet en al helemaal niet uit de vervuilende landen. Gooi geen rommel op straat. Consuminder.

Natuurlijk zijn er nog 100.000 andere en betere dingen die ik kan doen. Toch ben ik voor mijn gevoel goed bezig.

Soms heb ik een dag als vandaag. Enigszins rillerig stap ik onder de douche vandaan. De wasmachine speelt een deuntje ten teken dat de witte was klaar is. Ik schuif de was uit het machine in een wasmand. Er blijft was uit het machine komen. Dit past nooit op het wasrek, denk ik, en onderdruk een rilling. Ik sorteer de natte was. Als ik klaar ben liggen er alleen nog handdoeken, zakdoeken en een theedoek in de mand. Ondergoed, sokken, vaatdoeken en ander klein spul zit weer in de trommel. Ik zet de droger aan.

Ineens voel ik mij niet meer zo groen. Eerder verdord. Een oud blaadje. Een beetje zoals het gras er van de zomer bijstond. Die gedachten geeft hoop. Na een paar fikse regenbuien is het gras weer heerlijk opgefleurd. Groener dan groen geworden.

Die ene keer de droger gebruiken zal ‘t em niet doen, probeer ik het voor mijzelf goed te praten. Een drogredenering. Ik weet het. Als iedereen zulke gedachten sprongen maakt, gaat de wereld langzaam aan de mensheid ten onder. Oh wacht, dat gebeurt al.

Maar desalniettemin het milieutechnisch gezien niet de juiste stap was, is het wel een lekker gevoel dat al dat kleine spul droog en wel in de kast ligt. Dat ik daar geen omkijken meer naar heb.

En morgen… Morgen ben ik weer groen. Beloofd!

9 gedachten over “Zo groen als gras

 1. Jij mag best een keer de droger gebruiken, hoor. Als is het alleen maar omdat ik als ik boodschappen doe soms ineens aan jou moet denken en een meer verantwoorde versie van een product koop.

  Like

 2. Jij mag best een keertje de droger gebruiken. Gewoon omdat ik in de supermarkt soms ineens aan je moet denken en dan besluit om een verantwoorde variant van een product te kopen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Je bent hartstikke goed bezig en zolang je je er goed bij voelt blijven doen. Alleen als het zoals nu eens niet anders kan.. gewoon de droger in hoor. Weet je we leven toch ook in een tijd dat gemak de mens dient. Beetje uitkijken prima, maar doorslaan niet hoor!

  Like

 4. Ik ben benieuwd naar die inlegkruisjes hoe werkt dat en ik heb inmiddels ook die wattenstaafjes gehaald toen ik in Duitsland was. Ik heb geen droger maar snap het helemaal buiten hangen gaat hem ook niet worden voorlopig.

  Like

  1. Ik deze periode staat het wasrek in mijn huiskamer. Very fifhties … De inlegkruisjes die ik gebruik zijn van katoen (met een dun plastic tussenlaagje), zet je vast met drukkers (bij slobberondergoed gaan ze dan wat schuiven) en kunnen op 40 (sommige op 60) graden gewassen worden. Met mooi weer leg ik ze buiten in de zon te drogen, goed tegen het verkleuren. Ik heb ze hier gehaald en ben met een mix&try set begonnen om te bepalen welke ik het prettigst vind. Ik ben er erg tevreden over..Heb er nu acht in gebruik en zou niet anders meer willen. (Ik was ze in een waszak en dan gaan ze gewoon, met welke was dan ook die op temperatuur gewassen wordt, . mee het machine in . http://www.katoenenko.nl/inlegkruisjes/

   Like

Reacties zijn gesloten.