Venlo: rondkijken in bewondering!

Mijn voeten eisen van mij dat ik nieuwe schoenen rustig inloop. Er niet meteen twintig kilometer op ga wandelen met blaren en andere ongemakken tot gevolg. Aangezien mijn voeten mij al jaren op handen dragen, wil ik wel aan hun wens tegemoet komen. Vandaar een klein rondje door Venlo. En weet je wat: ik woon hier al meer dan  zeven jaar en ik begin er nu pas achter te komen wat een rijke historie Venlo heeft, en hoeveel prachtige oude panden er bewaard zijn gebleven. 

20181024_4149_kapel-domani

Domani (Dominicanenkapel, eind 15e eeuw)

20181024_4152_muurschildering-van-wat-ooit-was-kruisherenstraat

Muurschildering van het voormalig klooster Kruisheren (1399 – 1859) op de blinde muur aan de achterzijde van Huize Ottenheym.

20181024_4155_sint-joriskerk

De Sint Joriskerk (1509) – Begonnen als katholieke kerk, in 1632 aan de Protestantse gemeente afgestaan. In 1637 raakte deze gemeente het kerkje weer kwijt en kwam pas in 1702 kwam het definitief in handen van de Protestantse gemeente. In 1718 kreeg de kerk haar huidige vorm.

20181024_4161_sint-martinuskerk

Sint Martinusbasiliek (1410) – Tenminste, de basis dateerd uit 1410. In de eeuwen die volgden zijn een groot aantal wijzigingen op het oorspronkelijke ontwerp doorgevoerd.

20181024_4167_de-weem

De Weem (1764) – Tegenwoordig de pastorie van de Sint Martinusbasiliek.

20181024_4180_ald-weishoes-effects

Ald Weishoes (1611) – Oorspronkelijk een Latijnse school. Ergens in de geschiedenis hebben er heel even weeskinderen gewoond, maar nietlang genoeg om deze naam te rechtvaardigen. Maar ja, what’s in a name.

20181024_4186_sint-jacobskerk

Sint Jacobskerk (1533) – Een deel van de kapel. De kerk zelf is een 1702 tijdens een belegering deels vernield. Wat er nog stond heeft de tweede wereldoorlog niet overleefd.

Een kort rondje. Uit en thuis een kilometer of zeven maximaal (kan ook minder zijn maar de batterij van mijn telefoon was ineens leeg). Zowel mijn voeten als mijn ogen hadden vandaag niets te klagen. 😉 De schoenen lopen perfect.

10 reacties

 1. Nicky schreef:

  Da’s inderdaad erg mooi. Vooral die Dominicanenkapel vind ik prachtig. Grappig hoe je dat ineens op kan vallen! Fijn dat je schoenen lekker lopen! Dan kun je nog meer foto rondjes maken voor ons!

  Geliked door 1 persoon

 2. Regenboogvlinder schreef:

  Prachtig zo’n rondje en wat kwam je veel moois tegen!

  Geliked door 1 persoon

 3. Mooi rondje door een mooie stad

  Geliked door 1 persoon

 4. די מריו schreef:

  Ik vind het altijd wel leuk om te wandelen in je eigen stad. Je ziet elke keer weer nieuwe dingen. Venlo is voor mij wel lang geleden dat ik er geweest ben. Ik kan me nog wel herinneren dat ik het een mooie binnenstad vond.

  Love As Always
  Di mario

  Geliked door 1 persoon

  1. Rianne schreef:

   Met de binnenstad is inderdaad niks mis mee. En er wordt flink aan de weg getimmerd om andere delen van Venlo in de aloude grandeur te herstellen… Het wordt er alleen maar mooier op..

   Like

 5. Mevrouw W. schreef:

  Het lijkt me een mooie stad. Gek hè dat je dat niet (meer) ziet als je er woont.

  Ik probeer me wel eens voor te stellen hoe toeristen mijn streek zien, waarom ze naar hier toekomen en dan kijk ik weer eens extra goed rond en dan valt het me toch ook weer op hoe mooi het hier is.

  Like

  1. Rianne schreef:

   In mijn hoofd is Venlo geen mooie stad. En net als alle steden zijn er ook delen van Venlo die ik niet mooi vind. Maar iemand anders wellicht wel.
   Ben wel blij met al het rondwandelen wat ik nu doe. Zie de wereld met nieuwe ogen. Erg prettig!

   Like

   1. Mevrouw W. schreef:

    Dat herken ik wel: sinds ik wandel en vaak foto’s neem, kijk ik ook veel beter rond. En ik ben ook al op plekken in de buurt geweest, waar ik nog nooit was geweest, ook al woon ik hier al mijn hele leven.

    Geliked door 1 persoon

 6. Villasappho schreef:

  Ik wist niet dat Venlo zo mooi was. Die muurschildering is geweldig.

  Like

  1. Rianne schreef:

   Ik kom er ook nu pas achter dus ik neem het je niet kwalijk…

   Like

Reacties zijn gesloten.