Een triljoen brandende lampjes…

Sinds ik ergens halverwege de jaren tachtig van de vorige eeuw mijn rijbewijs heb gehaald heb ik altijd de beschikking gehad tot een gemotoriseerd vervoersmiddels op vier wielen. In de meeste gevallen betrof het ook een redelijk nieuw exemplaar. Omdat ik zelf niet superhandig met auto-onderhoud ben, heb ik dat uitbesteed aan professionals. Iets dat mij prima bevalt. Verder behoor ik tot de lucky ones die maar zelden problemen hebben met hun auto.

Daardoor ben ik een zogenaamde zorgeloze rijder. Dat wil niet zeggen dat ik niet mijn momenten van even minder zorgeloos heb gehad. Na mijn eerste lekke band heb ik zeker een maand lang dagelijks de banden bestudeerd. Na mijn eerste klapband heb ik dat wel zes weken volgehouden. Rijd ik door omstandigheden stapvoets op de snelweg en zie ik in mijn achteruitkijkspiegel een auto heel snel naderen, zet ik mij automatisch schrap. Maar dat zijn reacties als gevolg van een incident. Buiten die momenten heb ik mij nooit zorgen gemaakt over een mogelijk disfunctioneren van mijn auto.

Sinds een goed jaar rijd ik in een zogenaamde slimme auto.  Het is een semi-automaat, met ingebouwde computer die niet alleen het schakelrobotje aanstuurt, maar ook alle overige functies van mijn auto monitort. Ik bestempel die computer meestal als chagrijnige kabouter en heb hem, en daarmee mijn auto, een naam gegeven. Grumpy.

Sinds ik gewend ben aan zijn ietwat hortige manier van schakelen scheld ik nog maar zelden op Grumpy. Aan het dashboard wat bij starten oplicht als een over the top-versierde kerstboom ben ik al lang gewend. Mijn slimme auto is weer gewoon een vervoersmiddel. Dacht ik. Tot ik gisterenochtend, 100 meter na het verlaten van Venlo, ineens een ping hoorde en mijn oog richting dashboard getrokken werd alwaar een plaatje van het chassis van Grumpy, inclusief de banden en bijbehorende bandenspanning per band, al knipperend en flikkerend was verschenen.

Holy shit. Met een ritje Maastricht voor de boeg, niet echt iets wat je op je dashboard wilt zien verschijnen. Ik voelde een lichte paniek in mij opkomen. Wat ging ik doen? Terug naar huis rijden en Zoon uit  bed trekken? Naar het garagebedrijf, waar Zoon een paar jaar geleden is afgestudeerd, rijden? Naar een benzinepomp rijden en zelf met compressor en zo aan de slag? Die laatste gedachten schuif ik terzijden al neem ik mij wel voor om binnenkort een lesje bandenspanning controleren en lucht bijvullen bij Zoon te nemen. Ik besluit door te rijden naar mijn voormalige garage. Die ligt op de route.

Ik rijd voorzichtig. Voel mij wat angstig. Word gestoord van de flikkerende lampjes en het aanhoudend geping. Ik ben bijna bij de garage wanneer het tot mij doordringt hoe belachelijk mijn paniekerig gevoel is. Ik heb in het verleden honderduizendtriljoen keer in auto’s gereden waarvan de bandenspanning niet bonton was. Oké, ik wist dat niet, maar toch. Twee lekke banden in 35 jaar tijd. Gemiddeld 20.000 km per jaar. Om het percentage uit te rekenen moet ik zoveel nullen achter de komma gebruiken dat het op een homeopatische verdunning lijkt. Ik heb mij nooit zorgen gemaakt over een klapband. En nu zit ik bijna te hyperventileren achter het stuur.

Ik haal een keer of wat diep adem en word rustig. Geef meer gas zodat ik niet meer als een paard en wagen over het landweggetje kruip. Bedenk mij, dat de zalige onwetendheid van een auto met een dashboard zonder al die toeters en bellen, een stuk relaxter rijden was. Dat vooruitgang niet altijd een zegen is. Dat ik terugverlang naar een auto zonder kerstboom in het dashboard.

Maar goed, daar denk ik vast anders over wanneer Grumpy besluit geen enkel signaal meer af te geven en ik in de middle of nowhere met een lege tank strand. Voor de volgende keer maar onthouden: oranje is een waarschuwing, geen foutmelding.

10 gedachtes over “Een triljoen brandende lampjes…

 1. Hahaha! Geweldig! Zo werkt het echt, he? Ik hoorde laatst een gek geluid in de auto. Nog overal heen gereden, denkend ‘Hm. Toch eens langs de garage. Toen ik (twee weken later!) bij de garage hoorde dat het een versleten wiellager was, durfde ik geen meter meer te rijden.

  Like

 2. Haha, een homeopatische verdunning…. leuk geschreven. Ben ik toch wel blij dat ik nog een gewone mechanische auto heb zonder sjagrijnige kabouter … 😱

  Like

 3. oanje is een waarschuwing, ok. Nu nog uitvinden hoe je het kan uitzetten, want je weet het al.
  En dat geknipper of gepiep kan aardig hinderlijk worden.
  Bij mij ging laatst een heel alarmerend piepje, zonder lampjes. Hield op als ik stopte.
  Maar ja, dan kom je nergens. Bleek ik mijn rugzak met zware inhoud op de voorstoel te hebben staan…….(zonder gordel)

  Geliked door 1 persoon

 4. Oh oh ik moet er wel even om lachen hoor! Bij mij ging het lampje van de olie branden. Zei Jan, dat komt omdat hij bijna aan zijn eerste onderhoudsbeurt toe is. Ik vroeg.. maar moeten we dan niet eerder? Nee hoor.. zei mijn afgestuurde automonteur (wel 40 jaar geleden) dat is niet erg. Na 3 weken de onderhoudsbeurt gehad en het was weer weg. Verder ben ik superdepuper tevreden met mijn autootje.. En al die extra’s vind ik het zeker nog steeds dubbel en dwars waard.
  Niet meer zo schrikkerig doen hoor! Komt altijd goed! 😉

  Geliked door 1 persoon

 5. En dat gepingel als je te dicht bij de streep komt rechts op in het midden.
  Weet niet of alle spaceshuttles/autos dat hebben maar ik werd er gek van toen ik nog niet lang geleden met iemand meereed in zijn gloed nieuwe auto.

  Like

  1. Om die optie op mijn auto te krijgen (en iets wat automatisch remt wanneer ik te dicht op de voorganger rijd en navigatie) was ik 2.000 meer kwijt. Vond ik wat overdreven. Ik blijf over het algemeen redelijk in mijn eigen baan. Behalve wanneer ik wil inhalen..

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.