Budgettip: AH-app, bonusaanbiedingen en weekmenu

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ja ik weet dat er goedkopere supermarkten dan AH bestaan. Soms loop ik ook wel eens een andere supermarkt binnen maar ik heb een handicap. Ik mag geen gluten eten. De eigenmerk producten bij AH zijn dusdanig duidelijk gelabeld, dat ik daar grotendeels zonder leesbril mijn boodschappen kan doen. Vandaar mijn keuze voor AH.

De afgelopen vijf jaar heb ik kans gezien mijn boodschappenbudget met ongeveer 35% te verlagen zonder dat zoon, zijn lintworm en ik, van de honger zijn omgekomen. Wanneer je bedenkt dat de speciaal geproduceerde glutenvrije producten zoals brood en pasta, vaak tweemaal zo duur zijn als hun gluten volle equivalent, is dat een prestatie waar ik trots op ben. Bovendien kies ik steeds vaker voor de iets duurdere bio-varianten. Dubbel trots dus.

Eén van mijn trucjes om binnen mijn budget te blijven is het samenstellen van een weekmenu. In eerste instantie vond ik dat hele idee maar niks. Hoezo op zondag al bedenken wat ik van maandag tot en met vrijdag ging eten? Weg keuzevrijheid! Dankzij mijn bullet journal kwam er een einde aan mijn aversie. Ik ging bijhouden wat ik elke dag at. Daar was weinig gevarieerds of spontaans aan kan ik je zeggen. Wanneer ik na het werk moe en hongerig de supermarkt in vlieg, kies ik meestal voor iets bekends dat snel klaar is.

Ik liet de keuzevrijheid los en ging nadenken over een weekmenu. De eerste paar weken ging ik nog voor bijzondere en gevarieerde recepten maar dat heb ik al snel weer losgelaten. Dat is leuk voor soms, maar meestal heb ik daar geen tijd voor. Het werd een redelijk vast weekmenu met vage omschrijvingen zoals: RizziBizzi, curry, Mexicaanse bonenschotel, iets met aardappelen. De variatie zit ‘em in het spelen met de ingrediënten. RizziBizzi (een luie vorm van risotto) kan met heel veel soorten groenten en peulvruchten gemaakt worden. Curry is een rekbaar begrip, net als Mexicaans. Om over ‘iets met aardappelen’ nog maar te zwijgen.

Mijn werkwijze

Op zondag scroll ik door de AH-app en bekijk alle bonus- en persoonlijke aanbiedingen. Voor dit laatste heb je wel een bonuskaart op naam nodig. Heb ik eenmaal een  idee van de bonussen, dan stel ik het ‘definitieve’ weekmenu samen en probeer vooral gebruik te maken van de combinatie-deals. Zo zit er deze week witlof in de RizziBizzi en gaat er spinazie door de curry. Twee voor € 2,00 was de aanbieding. Normaal maak ik de bonenschotel vegetarisch. Is het rundergehakt, of zoals nu het lamsgehakt, in de aanbieding, vervang ik een deel van de bonen voor vlees.

Heb ik alle ingrediënten, inclusief de aanvullingen van de basismaterialen, op mijn boodschappenlijst staan, neem ik de bonusaanbiedingen nogmaals door. Alle producten die ik regelmatig gebruik, goed houdbaar zijn en niet te veel ruimte in beslag nemen, worden aan de boodschappenlijst toegevoegd. Dit is ook het moment waarop ik fruit en eventueel wat snacks en frisdrank op de lijst zet. Deze week onder andere bananen, komkommer, hummus en voor Zoon boer’n yoghurt en verse frikandelbroodjes.

Maandag is boodschappendag. Ik ga hiervoor naar een AH met zelfscanners. Dit heeft meerdere voordelen. Ik hoef mijn boodschappen niet op de band te leggen. Groenten en fruit wat los verkocht wordt doe ik niet in een plastic zak. Na het wegen gaat alles gewoon los mijn boodschappentas in. De scanner houdt het totaalbedrag aan boodschappen bij wat maakt dat ik minder geneigd ben om tot impulsaankopen over te gaan. En last but not least, de scanner zegt katchjeng wanneer je een bonusartikel scant. Dat geeft niet alleen een goed gevoel. Zegt de scanner namelijk geen katchjeng, terwijl het product volgens de boodschappenlijst in de app wel in de bonus is, weet je dat je na het betalen naar de servicebalie moet.

Wat mij betreft kleeft er slechts één nadeel aan dit systeem: thuis in één keer alle weekboodschappen naar boven dragen. 😉

7 gedachtes over “Budgettip: AH-app, bonusaanbiedingen en weekmenu

 1. Zo deed ik dat ook. De laatste tijd doe ik weer iedere dag boodschappen. Omdat we A. erg dichtbij de supermarkt wonen en B. omdat het een mooie gelegenheid is om een ommetje te maken met Vriendjelief. Ik hoef overigens nooit te sjouwen. Ik gooi de boodschappen in het mandje van zijn rollator. Elk nadeel heb z’n voordeel, zeg maar.

  Geliked door 1 persoon

 2. Grappig. Geloof het of niet (en waarom ook niet?), ik doe precies hetzelfde. Op zondag vind ik het enorm tijdrovend, maar later in de week levert het me tijd op en rust in mijn hoofd.
  Ik ga ook altijd uit van de bonusaanbiedingen + de aanbiedingen van een concurrent. Die 2 boodschappenlijstjes staan op 1 A4. Links die ander, rechts AH. Daarbij let ik op de prijzen en bij beiden bepalen de aanbiedingen wat we die week gaan eten.
  De verdeling over de dagen wordt bepaald door de agenda van gezinsleden.
  En voor ik begin, duik ik de vriezer en de voorraadkast in, om te kijken wat daar in staat om te gebruiken bij het menu.
  Zo zoek ik dus ook recepten bij de dingen die ik nog in huis heb. Daarvoor gebruik ik 2 sites: Leuke recepten en Lekker en Simpel.

  Goed bezig!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.