Studiemateriaal: even slikken

Over een maand start ik met de eerste module (Webdesign) van de opleiding Online Communicatie en Social Media. Het is de module waarvan ik nu nog niet kan inschatten of mijn hart daar ligt. Het klopt dat ik met veel enthousiasme en energie aan het uiterlijk van mijn website sleutel en ik zou graag wat meer tools ter beschikking hebben dan ik nu heb, maar ik ben er nog niet over uit of mijn toekomst in het bouwen van websites ligt. Voor nu heb ik meer affiniteit met de inhoud, al besef ik terdege dat het oog ook wat wil.

Vandaag kreeg ik het bericht dat mijn elektronische leeromgeving was gevuld met alles wat ik nodig had voor de eerste module. Nieuwsgierig als ik ben ging ik meteen kijken en kreeg, door de tekst U werkt bij voorkeur met een Windows-laptop (vanaf Windows 8.1) of MacBook. Ooit had ik een windows-laptop, daarna had ik een MacBook maar tegenwoordig ben ik de blije bezitter van een Chromebook. Oeps. Nog meer oeps toen ik zag welke programma’s er gedownload diende te worden.

Mijn eerste reactie was om dan maar een nieuw adaptersnoer voor mijn oude MacBook te kopen. Gelukkig denk ik altijd goed na voordat ik iets stoms doe. Ik heb er niet voor niets ooit voor gekozen om geen geld meer in mijn MacBook te stoppen. Niet alleen het snoer was naar z’n gallemiezen; het apparaat zelf functioneerde ook niet al te best meer. Een nieuw snoer is weggegooid geld.

Een nieuwe laptop dan maar. Veel meer specs dan Window-laptop minimaal Windows 8.1 en de te downloaden programma’s had ik niet. Met de hulp van zoon, die als gamer veel meer verstand van hardware heeft dan ik, bracht ik op de website van een elektronicagigant wat filters aan en zag een bedrag tussen de €500 en €600 verschijnen. En dan de downloads nog. Eentje kwam uit op €123,= voor een jaar, de ander was de eerste maand gratis maar ik kon nergens achterhalen hoeveel het daarna ging kosten en … Pfff… Oef…. Oeps…

Ik dacht aan al de hij heeft deze studieboeken echt wel nodig hoor mevrouw die ik in de loop der jaren voor Zoon heb aangeschaft en waarvan de meeste nooit of hooguit één keer uit de kast zijn gekomen. Wat als dat in deze ook het geval is? 

Ik nam de individuele lesbeschrijvingen door. Het gebruik van de genoemde programma’s was minimaal en diende, voor mijn gevoel, vooral ter illustratie. Ik nam mijn toevlucht tot de webshop met speciale Chromebook-apps en zag voor twee van de drie programma’s goede, gratis, alternatieven. Ik maakte printscreens met daarop de app-informatie en klom in de pen om mijn probleem aan de docent voor te leggen. Is het antwoord, ‘Het gaat niet lukken met een Chromebook’ zit er niets anders op dan:

  • met de docent regelen dat ik tijdens de lessen gebruik kan maken van een laptop van het opleidingsinstituut;
  • met zoon afspreken dat ik gebruik maak van zijn desktop voor de onderdelen waarvoor ik een ‘echte’ computer nodig heb.

Zo, probleem budgetneutraal opgelost. Mocht ik naar aanleiding van deze module besluiten om wel webdesigner te worden, is het vroeg genoeg om een laptop / desktop aan te schaffen.

7 gedachten over “Studiemateriaal: even slikken

    1. Inderdaad een beperking. Wel een waar ik normaal geen last van heb (en nu waarschijnlijk ook niet) dus ik ben nog steeds heel blij met mijn chromebook en de +/- € 300 ,- die ik hiermee heb uitgespaard.

      Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.