Mijn inner Pippi Langkous borrelt

De laatste jaren betrap ik mijzelf steeds vaker op de gedachten, ‘ik heb dit nog nooit gedaan dus ik denk niet dat ik het kan.’ Die gedachten, weet ik, komt voort uit een vooroordeel. Eentje waar ik zelf altijd tegen strijd maar die ik onbewust ook blijk te hebben: je kunt een oude hond geen nieuwe trucjes leren.  De hoogste tijd dus, om van gedachten te veranderen.

ik denk

Al vanaf de eerste dag dat ik hier woon droom ik, met het boek ‘Een huis in Toscane’  als inspiratiebron, van een mediterraan balkon. Zachte tinten, een lekker plekje om te zitten, luieren en misschien wel te slapen, lieflijk licht omringd door een oase van planten. Tot op heden (ik woon hier nu bijna 7 jaar) is het er niet van gekomen. De schutting en de muur zijn nog steeds vies wit (nee, dat is geen officiële kleur), ik wandel over doodordinaire stoeptegels, het meubilair is van het soort 13 in een dozijn en niet geschikt om op te liggen om over slapen nog maar te zwijgen en omdat ik regelmatig vergeet de planten water te geven…

Nu ik even wat langer vakantie heb dan mijn geijkte twee weken staat het opknappen van het balkon op de agenda. Ik begon met een veilig plan: alle doden planten verwijderen, tafel, stoelen en bankje anders zetten, misschien wel een nieuwe ligstoel kopen, schutting en geverfde muur schoonmaken en opnieuw verven. Gewoon RAL 9003, net als nu. Dat moest lukken. De hittegolf hield aan en ik pakte mijn favoriete zomerboek uit de kast en ging dromen. Wat als..

Wat als ik de schutting zacht terra zou maken? En de geverfde muur een paar tinten donkerder? Misschien kan ik de stoeptegels wel verven in een grijsblauwe kleur? Het woord ‘patroontje’ popte op in mijn hoofd. Ligstoel werd vervangen door loungebank. Ik besprak mijn plannen met een collega. ‘Weet je wat ook leuk is,’ vroeg zei, googlede en liet mij een Do-It-Yourself (DIY) filmpje zien waarin een balkon werd opgeknapt. ‘Niks voor mij,’ zei ik, maar het liet mij niet los.

Thuis heb ik de hele avond naar DIY balkon-opknap-filmpjes zitten kijken. Met name de filmpjes van Engineer Your Space maakte dat de ideeën begonnen te borrelen. De loungebank en de ligstoel verdwenen naar de achtergrond. Werd vervangen door iets minder 13 in een dozijn maar nog steeds makkelijk te maken voor iemand zonder kluservaring. Mijn inner ‘Pippi Langkous’ en daarmee haar motto ‘ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk wel dat ik het kan’ kwam naar boven.

Ondertussen ben ik twee weken verder. Alle doden planten zijn van het balkon verdwenen. Lege potten zijn schoongemaakt. De twee grootste planten, de olijf en hibiscus, staan voor nu bij de voordeur. De kans bestaat dat zij daar blijven staan want het portaal ziet er ineens een stuk gezelliger uit.

Verder weet ik dat de accuboormachine nog in leven is en heb ik de schuurmachine die ik ooit van Pap heb geleend (en van Mam niet terug mocht geven) uit de schuur gehaald. Verf en kwasten zijn gekocht. De veilingkisten die de basis voor het ‘dagbed’ vormen zijn besteld.

Voorlopig hoef ik mij in de ochtenduren niet te vervelen. Ochtenduren ja. Met een balkon op het Zuiden en volledig open zodat het ook op het Westen ligt, lijkt mij dat wel zo verstandig. Houd ik mooi tijd over om in de middag ‘vakantie te vieren’ ;-).

8 gedachtes over “Mijn inner Pippi Langkous borrelt

 1. Ohhh, dat is zó leuk! En het blijft nog wel even mooi weer, dus…
  PS: vlonders op de vloer niks voor jou? Ik heb ze ook en vind ze nog steeds zo leuk!

  Like

  1. Hier lagen ooit vlonders. Als het verven mislukt komen er weer vlonders, maar eigenlijk vind ik stoeptegels gewoon veel makkelijker. Ooit voor de nageltjes van Gremlin, maar nu vooral voor het rotzooi opruimen..

   Like

 2. Dat gaat vast helemaal goed komen!
  Ondertussen heb ik de Youtube-link ook maar even met de oudste gedeeld. De afgelopen weken is haar nieuwe appartement gestript en wordt weer opnieuw opgebouwd.Niet het beste werk in deze temperaturen … 😉

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.