Hoe bereid je je voor op even geen werk?

Met het ondertekenen van de vaststellingsovereenkomst is het definitief: Ik ga afscheid nemen van mijn werkgever. Eén van de vragen die mij met enige regelmaat gesteld wordt is, ‘Hoe bereid je je voor op een vakantie van drie maanden, in de wetenschap dat er een gerede kans bestaat dat er, aansluitend aan je vakantie, een periode van werkloosheid volgt’.

Mijn antwoord is steevast, ‘De regelmaat bewaren, mijn tijd goed indelen, werk zoeken, studeren en op mijn centen letten’, en behoeft enige verduidelijking.

De regelmaat bewaren

Ik behoor tot de groep mensen die een week of twee tot drie last hebben van de overgang van zomertijd naar wintertijd en vice versa. Daarnaast maak ik ook onderdeel uit van de groepen ‘internet junkies’ en ‘leesverslaafden’ met bijbehorende symptomen. ‘Nog even op Facebook kijken, nog even dit hoofdstuk uitlezen. Nog één keertje reageren op Twitter, ach, het boek is nu bijna uit, ik lees nog even door.’ Voor ik het weet is het niet ‘s-avonds laat maar ‘s-morgens vroeg voordat ik mijn ogen dicht doe. Met alle, voor mijn gezondheid, negatieve gevolgen van dien.

Om de (werk)week een beetje leuk door te komen moet ik voldoende rust nemen. Ga ik op tijd naar bed zodat ik de volgende ochtend fris en fruitig op kan staan. Sinds een jaar of vijf houd ik dit werk-ritme meestal ook tijdens het weekend en (korte) vakanties vast omdat zowel mijn lijf als mijn geest hier wel bij varen. Het is dus van belang dat ik die regelmaat nu, met drie maanden vrij in het vooruitzicht, vasthoud. Hoe lastig dat (soms) ook zal zijn. Want hé, ik hoef morgen nergens naar toe.

Mijn tijd (goed) indelen

Het is heel leuk dat ik qua rusttijd de regelmaat bewaar maar dat betekent dat er een hele dag voor mij ligt die ik wel ‘nuttig’ wil besteden. Want ja, internet junkie en leesverslaafd. Het is daarom van belang dat ik ‘de dingen die moeten gebeuren’ een beetje leuk over de week verdeel en dat ik ook zaken als ‘buitenlucht’ en ‘beweging’ in mijn planning opneem.

Voor het daadwerkelijke plannen maak ik sinds een jaar of zes gebruik van de bullet journal methode. Tegenwoordig is deze planningsmethode erg hip en trending ‘on the internet’ hoewel er dan vaak nadruk wordt gelegd op verschijningsvorm en minder op het planproces. Ik volg voor een groot deel de methode zoals deze door Ryder Carroll is ontwikkeld. Kort gezegd houdt dit het volgende in: aan het begin van de maand creëer je een maandoverzicht waarin je alle afspraken, taken en doelen voor die maand op neemt en aan het begin van elke dag maak je een dagplanning waarbij je rekening houdt met afspraken, taken en doelen. Heb je veel afspraken, dan plan je de taken en doelen in de nog beschikbare tijd (vaak het weekend). Heb je het wat minder druk is het handig om je toevlucht te nemen tot een zogenaamde ‘ideale dag planning’. Ik ben druk doende om een ‘ideale dag planning’ op te stellen zodat er een gezonde mix tussen schrijven, bewegen, sociale contacten en huishoudelijke klusjes ontstaat. Te zijner tijd wordt aan deze mix ook nog de onderdelen ‘studeren’ en ‘werk zoeken’ toegevoegd. Heb ik weer werk, dan kan ik de ‘ideale dag’ weer laten varen.

Werk zoeken

Hoewel ik mijzelf eerst een week of drie echt vakantie gun, wordt het daarna toch echt wel tijd om op zoek te gaan naar ander werk. Liefst wil ik natuurlijk meteen voor iets in de gewenste richting gaan, maar ik haal mijn neus niet op voor werk wat meer bij mijn huidige ervaring(en) aansluit.

Studeren

Vanaf 6 oktober start ik met de eerste module (webdesign) van de opleiding Online Communicatie en Social Media. Bij het idee dat ik dan een paar uur per dag legitiem aan en (mijn) website mag fröbelen word ik nu al blij.

Op mijn geld letten

Zoals in de inleiding al aangegeven bestaat er een kans dat ik een tijdje werkloos ben waardoor ik minder inkomen zal hebben dan nu het geval is. Maar ook wanneer ik (tijdelijk) een andere baan heb is de kans aanwezig dat ik minder inkomen heb dan nu hoewel dat niet altijd het geval zal zijn. Zoals hier beschreven maak ik al jaren gebruik van een budget-app en word ik steeds beter in het ‘meer doen met minder geld’.

Een van mijn kostenbesparende acties uit het verleden is om een weekmenu samen te stellen op basis van de bonusaanbiedingen van Albert Heijn. Ik weet dat er goedkopere supermarkten zijn, maar ik moet glutenvrij eten en bij AH zijn de eigenmerk producten én goed gelabeld (waardoor ik niet met de leesbril op naar de supermarkt hoef) én vaak standaard glutenvrij. Dat maakt het inkoopproces een stuk gemakkelijker al ga ik de komende tijd wat meer tijd krijgen om elders de labels te gaan bestuderen, maar dit terzijde.

Nu doe ik de weekboodschappen meestal met de auto (want de AH-XL ligt aan de andere kant van de stad) maar het ligt in de bedoeling om eens wat vaker de fiets te pakken. Dat scheelt in de benzinekosten en maakt dat een van de onderdelen van de ‘ideale dag’, te weten bewegen, wat makkelijker gehaald gaat worden. 

Of bovenstaande voldoende voorbereiding is om met ingang van augustus de tijd goed door te komen en of ik mij aan deze plannen houd? De tijd zal het leren. 

6 gedachten over “Hoe bereid je je voor op even geen werk?

  1. Ik was eigenlijk in de veronderstelling dat je huidige werkgever je een soort van outplacementtraject aan zou bieden, maar dat is dus niet aan de orde. Dan vind ik je besluit nog dapperder.

    Like

Reacties zijn gesloten.