Is er nog een weg terug?

Je bent met je werkgever in gesprek om op x-moment de samenwerking te verbreken. Je zit boordevol ideeën en bruist van de energie. Je toekomstige carrière lonkt. En dan ineens slaat de twijfel toe en vraag je je af ‘is er nog een weg terug?’

Het antwoord is simpel. Natuurlijk is er een weg terug. Staat er nog niets op papier is een simpel ‘ik heb mij bedacht’ meestal voldoende om het traject te stoppen. Hebben je werkgever en jij wel al een vaststellingsovereenkomst (VSO) getekend dan heb je, conform de zogenaamde spijtoptantenregeling, tot twee weken na het tekenen de tijd om op je besluit terug te komen. Is deze regeling niet in de VSO opgenomen, heb je zelfs drie weken de tijd. Wel moet je je afvragen of het verstandig is om in dit stadium terug te komen op je besluit.

Om niet al je geloofwaardigheid te verliezen dient je motivatie om toch in je huidige functie te blijven zitten, zeker in de ogen van je werkgever, wel een heel goede te zijn. Bovendien moet je er wel zeker van zijn dat je niet binnen een paar maanden weer van mening verandert. De kans dat een werkgever een tweede maal dit traject inzet is relatief klein.

Wat valt onder de noemer ‘goede motivatie’? Het antwoord op deze vraag hangt nauw samen met de reden(en) waarom je wilt vertrekken en is daarom nauwelijks in algemene zin te beantwoorden. Om een voorbeeld te noemen: het maakt een groot verschil of je wens tot afscheid nemen is ingegeven door een droom om iets anders te gaan doen of uit wrok en grote onvrede over de gang van zaken bij je huidige werkgever. In het eerste geval kan het gevoel ‘holy shit, waar ben ik aan begonnen’ wel als voldoende motivatie gezien en gevoeld worden om te blijven maar in het tweede geval…? Er moeten zich dan wel heel wat verzachtende omstandigheden aandienen.

Het moge duidelijk zijn: het antwoord op de vraag ‘is er een weg terug?’ is niet zo simpel als in eerste instantie lijkt. Het is daarom wel handig om hier, voorafgaand aan het eerste gesprek met je werkgever over beëindiging van je dienstverband, over na te denken. De voors en tegens op papier zet. Rooskleurige dromen tempert en mogelijke mitsen, maren en doemscenario’s benoemt. Bepalen waar je grens ligt. Dat voorkomt dat je, wanneer de twijfel om wat voor reden dan ook toeslaat, in paniek raakt en in de greep van angst een keuze maakt waar je later spijt van krijgt. Ik weet dat het vooraf analyseren van de voors en tegens mij in mijn paniekmoment geholpen heeft. Zodat de wind ging liggen voordat het een storm werd.

5 gedachten over “Is er nog een weg terug?

  1. De weg terug lijkt me net zo lastig als de stap vooruit nemen. Blijf je toch zitten met de gedachte ‘wat als ik toen…’

    Like

    1. Dat snap ik wel. Je weet wat je achterlaat en zelfs wanneer dat niet (meer) helemaal is wat je zoekt kan het veiliger lijken dan het nieuwe wat je totaal niet kent. Uiteindelijk blijft het een sprong in het diepe.

      Like

Reacties zijn gesloten.