Let’s Talk about Money

Jaren geleden zei iemand tegen mij: ‘Om te wennen aan een substantieel hoger inkomen heb je drie maanden nodig. Ga je er in inkomen op achteruit, kost het gewenningsproces zeker een jaar.’  Niet echt een prettig idee met een inkomensterugval in het vooruitzicht. In dit artikel valt te lezen hoe ik mij hier op heb voorbereid.

Om heel eerlijk te zijn ben ik daar al een jaar of acht mee bezig. In september 2010 startte mijn toen 17 jarige zoon aan een MBO-opleiding in een plaats die voor hem slechts met bus en trein te bereiken was. Hoewel ik voor hem geen schoolgeld hoefde te betalen, hakten de eenmalige kosten voor de aanschaf van boeken en de maandelijkse reiskosten er behoorlijk in. Met bovenstaande uitspraak in gedachten creëerde ik mijn eerste budget en zag kans om binnen drie maanden mijn financiën weer op de rit te krijgen. Tenminste, op jaarbasis gezien. Op maandbasis ging het iets minder soepel en zag ik mij regelmatig genoodzaakt mijn spaarpotje aan te spreken.

Vier jaar geleden werd mijn functie in een hogere schaal ingedeeld. Mijn gedachte dat ik dankzij deze salarisverhoging makkelijker rond zou kunnen komen, klopte in eerste instantie niet. Hoewel mijn spaarpotje wel sneller groeide dan voorheen, moest ik toch vaker terugvallen op datzelfde spaarpotje. Toen kwam YNAB (You Need A Budget*) in mijn leven. Een (Amerikaans) budget programma met een filosofie die mij wel aansprak. Ik schreef mij in voor de gratis proefmaand en ging, met mijn excel met daarin al mijn uitgaven van de afgelopen paar jaar als basis, aan de slag. Ik bedacht drie hoofdcategorieën (Vaste Lasten, Fun en Rainy Day) met onderliggende subcategorieën.

Met behulp van mijn excel bestand kende ik aan elke subcategorie een budget toe. Ik bleek € 300,00 per maand meer nodig te hebben dan wat ik verdiende.  Ik ging eens goed naar mijn uitgaven kijken. Het werd een confronterende avond.

Ik ontdekte een aantal jaarlijkse betalingen voor abonnementen waar ik niets mee deed. De opzegmails gingen nog diezelfde avond de deur uit. Ik kwam er achter dat ik in mijn excel budget nooit een potje op had genomen voor het Eigen Risico of uitgaven als auto-onderhoud. Dat ging uit mijn (oink oink) spaartegoed.  Ik realiseerde mij dat van het geld dat ik aan Boodschappen en Wie kookt er vanavond (afhalen / thuisbezorgen) uitgaf een gezin van vier makkelijk zou kunnen leven. Bovendien was ik  een beetje koopziek.

Aan het eind van die avond was het tekort op de maandelijkse begroting  voor de lopende maand verdwenen. In de vier daarop volgende maanden stelde ik het budget met € 25,00 per maand naar beneden bij, waardoor niet alleen het vakantiegeld en de eindejaarsuitkering aan mijn spaartegoed worden toegevoegd. Ik besloot een abonnement op YNAB te nemen om mij budgettair te stimuleren. Ondertussen ben ik drie jaar verder. Hoewel mijn inkomen is gestegen, zijn mijn uitgaven op bijna alle punten gelijk gebleven of zelfs gedaald. Aan het begin van dit jaar lag mijn maandbudget € 200,00 lager dan toen ik met YNAB begon.

screenshot-2018-06-17-at-00-15-40

Eén van de eerste dingen die ik heb onderzocht toen ik met het idee speelde om (even) te stoppen met werken om vanuit ‘niets’ een nieuwe toekomst te gaan opbouwen, was of er nog ruimte in mijn budget zit. Ik ‘vond’ nog voor € 200,00 aan besparingen zonder dat ik op papier het idee heb flink in te moeten leveren. Of dat straks als het zo ver is nog steeds zo voelt zal de tijd uit gaan wijzen. Voor nu heb ik er alle vertrouwen in. Ook omdat het verleden heeft uitgewezen dat ik eigenlijk niet zo’n lange tijd nodig heb om aan een lager inkomen te wennen. Over een tijdje meer hierover.

Voor nu wil ik afsluiten met de opmerking dat ik mij er terdege van bewust ben dat het niet voor iedereen is weggelegd om een budget en de bijbehorende uitgaven verder naar beneden bij te stellen omdat men al rond, of misschien wel onder het bestaansminimum leeft en dat dit artikel vanuit een luxe-positie geschreven is.

*) Dit is een affiliatie link. Wanneer jij via deze link een abonnement bij YNAB afsluit krijg ik korting op mijn abonnement.

5 gedachten over “Let’s Talk about Money

  1. Het komt vast goed. Met minder geld rondkomen went inderdaad ook. Ik denk ook wel eens ‘hoe deed ik dat toch vroeger?’. Interessant lijstje trouwens! Heb jij echt 11 abonnementen? 😉

    Like

    1. Ja maar dat zijn niet allemaal maandabonnementen. Het meeste betreft jaarabonnementen zoals OV, YNAB, Vereniging Eigen huis, OV fiets etc. Bij de maandabonnementen tel ik ook de kosten bankpakket en wegenbelasting mee. 🙂

      Like

Reacties zijn gesloten.