Het Plan

Persoonlijk

Het besluit om mijn huidige baan vaarwel te zeggen is genomen. De vraag ‘Wat wil jij later worden’ beantwoord. De opleiding die ik  daarvoor wil gaan volgen uitgezocht. De hoogste tijd om een plan te bedenken om daar te komen waar ik naar toe wil. 

Mijn eerste plan was niet bepaald spectaculair: Starten met de opleiding en rustig uitkijken naar een andere baan. Een jaar geleden, als beheerder van het HR-pakket, was dat een goed plan geweest. Dankzij mijn kennis en kunde op het gebied van HR had ik in de avonduren nog genoeg energie over om er een studie (NCOI HBO Online Communicatie en Social Media) naast te doen. Aan die energie ontbreekt het mij, nu ik een voor mij onbekend werkterrein inclusief de bijbehorende knopjes leer te begrijpen, volkomen.

Plan B diende zich aan. Een gedurfd plan. Een clean break om vanuit ‘even niets’ te starten met mijn opleiding en rustig op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging als content manager. Klinkt leuk, maar gezien het feit dat het UWV onderdeel van dat plan is niet haalbaar. Het UWV houdt niet van ‘even niets’ en ‘rustig op zoek gaan’. Vanuit hun perspectief snap ik dat volkomen. Probleem is wel dat de kans dat ik nu al voor mijn droombaan word aangenomen praktisch nihil is. Plan B was letterlijk en figuurlijk niet erg smart. Terug naar de tekentafel.

Ik ging door tot plan X, blijven zitten waar ik zit en zien waar het schip strandt. Gevoelsmatig een gepasseerd station. Uiteindelijk heeft Plan B een upgrade gekregen. De clean break, het volgen van een opleiding en het zoeken naar een baan als content manager zijn gebleven.

Toegevoegd is het idee om via het uitzendbureau op zoek te gaan naar tijdelijke banen op administratief gebied. Ik zit met name aan vervanging tijdens zwangerschapsverlof te denken. Daarmee blijf ik actief op de arbeidsmarkt, leer nieuwe bedrijven en mensen kennen, breid mijn vaardigheden uit en kan, in de verlengde proeftijd die zo’n vervanging eigenlijk is, aan de werkgever laten zien wat ik in huis heb.

De tweede upgrade ben je nu aan het lezen. Op zoek naar antwoorden op mijn vragen rondom ‘Afscheid nemen van je werkgever wanneer je nog geen nieuwe baan hebt’ vond ik vooral gortdroge juridische verhalen en praktisch onleesbare UWV-teksten, maar nauwelijks persoonlijke ervaringen die verder gaan dan ‘Top keuze, had ik jaren eerder moeten doen.’ Ik was juist op zoek naar het verhaal achter de beslissing. Hoe kom je tot zo’n besluit, welke stappen kan/moet je ondernemen, waar moet je op letten, hoe is het om ineens geen vaste dagbesteding meer te hebben, de financiële consequenties, de twijfel, de zoektocht, de teleurstellingen, de vreugde, de… Nou ja, alles eigenlijk. Vanuit de gedachte ‘Dan schrijf ik het zelf wel’, is deze website geboren. Niet alleen ter Leringh ende Vermaeck voor anderen die in mijn situatie zitten, maar ook om te laten zien dat ik content kan schrijven en, zodra ik wat verder ben met mijn opleiding, een website kan vormgeven en een social media campagne weet op te zetten.

De derde upgrade heeft met tijd te maken. Zoals hierboven aangegeven wil ik eerst via het uitzendbureau op zoek gaan naar kortlopende werkopdrachten die niet persé te maken hebben met mijn droombaan. Zodra ik de eerste module van mijn opleiding heb afgerond wil ik de zoekfocus verleggen richting online communicatiefuncties. Wat niet wil zeggen dat ik ander werk afsla. Brood op de plank is en blijft het doel. Over anderhalf tot twee jaar wil ik het ‘jobhoppen’ via het uitzendbureau achter mij laten door weer een ‘normaal’ dienstverband aan te gaan. Liefst in de nieuw gekozen richting maar wat niet is, is niet. Het belangrijkste criterium is dat ik het werk (en alles wat er bij hoort) leuk vind en dat ik van de opbrengst kan leven.

Tot nu toe is iedereen die ik op de hoogte stel van mijn plan net als ik van mening dat het een goed plan is. De tijd zal uitwijzen of het een realistisch plan is.  Of ik het bij moet stellen, ga stellen en op welke punten of termijn, zal de tijd uitwijzen. Voor nu put ik kracht uit dit plan. Uit weten wat ik wil. Het hebben van een doel. MIJN DOEL!

10 gedachten over “Het Plan

 1. Ha Rianne, mooi plan. Dit is het eerste wat ik van je lees, ga zo nog eens even verder neuzen. Ik heb altijd de luxe gehad mijn werk ‘gewoon’ vaarwel te kunnen zeggen omdat er een partner was die mede voor inkomsten zorgde. Dus nooit iets met het UWV te maken gehad, maar altijd wel mijn hart gevolgd en naar mijn onderbuik geluisterd. Je hebt ook al even bij mij rondgekeken zag ik (dank. Leuk!) dus wellicht snap je al wat mijn (onze) laatste keuze is geweest: stoppen met de vaste baan hier, het jachtige maar ook redelijk luxe leven hier gedag zeggen en met het spaargeld nu een heel eenvoudig, natuurlijk & minimalistisch leven gaan leiden. Nog een paar dagen… en dan is het zover! Ik wens jou ook veel goede momenten van ‘niets’ toe, want in die momenten worden de mooiste ingevingen geboren….

  Like

 2. Je wilt teksten schrijven. Ik raad je aan je Nederlandse grammatica op te halen. Je maakt heel wat fouten. Dit is niet onaardig bedoeld hoor, ik vind je hartstikke stoer en dapper, ik wil je alleen een tip geven.

  Like

  1. Thanks. Wanneer je aangeeft waar de fouten staan, kan ik ze makkelijker terug vinden (en nog belangrijker, begrijpen en in de toekomst voorkomen). Ik heb de tekst al meerdere keren doorgenomen en daarna pas op verzenden gedrukt.
   Ik ga dus nog beter opletten.
   Mag natuurlijk ook per email.

   Like

    1. Met het contactformulier kan ik je geen e-mail sturen omdat ik bij website een URL moet invoeren en dat heb ik niet. Heb jij hier een oplossing voor?

     Like

 3. Ik denk dat het een goed plan is maar ik vind je ook ongelooflijk dapper dat je de stap durft te zetten. Hoewel je natuurlijk niet echt een keuze hebt als je niet op de juiste plaats zit wat werk betreft. Voor een uitzendbureau werken heb ik trouwens altijd erg fijn gevonden. Het idee dat je zo weer weg kon, sprak mij erg aan. Niet dat dat gebeurde, hoor. Ik hield er altijd een vaste baan aan over 🙂

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.